3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŻUREK BEZGLUTENOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ŻUREK BEZGLUTENOWY

  • 250 g Zakwasu, z kaszy gryczanej
  • 250 g kaszy gryczanej, prażonej, z zakwasu
  • 1 łyżek masła
  • 100 g cebula, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu, warzywnego
  • 150 g boczku parzonego, wędzonego, podsamżonego na patelni
  • 200 g białej kiełbasy, parzonej, pokrojonej w plastry
  • 10 g grzybów, suszonych, namoczyć w wodzie 2h
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 liście liście laurowe, suszone
  • 2 kulki ziarno ziela angielskiego
  • 100 g śmietany, 18%
  • 2 łyżeczki majeranek, suszony
  • 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego dodaj zakwas oraz kaszę z zakwasu 15sek/7obr. przedzeć przez koszyczek do osobnej miski.Odsącząną kaszę wyrzuć, płyn zostaw.

    2.Do Blokada naczynia miksującego dodaj cebulę oraz czosnek 5sek/5obr następnie dodaj masło i podduś 4min/varoma/2obr. Bez założonej miarki

    3.Dodaj wodę, koncentrat bulionu, podsmażony na patelni boczek,kiełbasę,grzyby,ziemniaki,liść laurowy oraz ziele angielskie. 20min/100st/1obr. wsteczne Obroty wsteczne

    4.Dodaj płynny zakwas,śmietanę- 5min/100st/1obr.wsteczneObroty wsteczne

    5.Dodaj majeranek,chrzan,cukier,sól,pieprz 2min/90st./1obr.wsteczny
    Obroty wsteczne

    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zakwas z kaszy gryczanej najlepiej przygotować minimum 2-3 tygodnie wcześniej ,ale może stać nawet kilka miesięcy. W 4 litrowym słoju umieść 1kg kaszy ,1 główkę czosnku i zalej 2,5litra wody. Zakręć i odkręcaj codziennie przez pierwsze kilka dni fermentacji w celu odgazowania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy