3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa zacierkowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

Zupa zacierkowa

  • 400 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 60 g selera
  • 130 g cebuli
  • 700 g ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g wody
  • 1 łyżki bulion drobiowy
  • 2 łyżeczek przyprawa uniwersalna
  • 1 łyżki masło klarowane
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia włożyć cebulę pokroją na ćwiartki, 5s/obr 5 ,zgarnąć ze ścianek naczynia ,w razie potrzeby ponownie rozdrobnić (ma być drobniutko posiekana) Przełożyć do miseczki
  2. Do naczynia miksującego włożyć 3-4 marchewki pokrojone na kawałki,pół dużej pietruszki pokrojonej na kawałki i kawałek selera ,rozdrobnić 10s/obr 4.5
  3. Wlać do naczynia 1200 g wody
  4. Dodać łyżkę bulionu
  5. Dodać 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  6. Podgrzewanie Gotować 25 min/100°/Obroty wsteczne/obr 1Podgrzewanie
  7. W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki kilka ziemniaków ,dodać do wywaru
  8. Do miseczki wsypać mąkę, zalać gorącą wodą, początkowo wymieszać łyżką, a potem zagnieść elastyczne ciasto. Zrobić zacierki, skubać kciukiem i palcem wskazującym ,a potem zacierać palcami ,w międzyczasie przesypywać gotowe już zacierki mąką, żeby się nie posklejały
  9. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać wcześniej rozdrobnioną cebulę i mocno przesmażyć
  10. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać zacierki I przesmażoną cebulę, gotować 3min/100°/Obroty wsteczneobr 1
  11. W razie potrzeby dosolić wg własnego smaku
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy