Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
zupa
- 500 gramów buraczków ćwiklowych pokrojonych
- 600 gramów wody
- 200 gramów białego wina
- 2 czubate łyżeczki Bulionu warzywnego
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 łyżka octu winnego lub czerwonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty gałki muszk.
- 1 szczypta pieprzu
- 130 gramów śmietany 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
pierożki
- 130 gramów mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 gramów masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 gramów kaszy manny
- 60 gramów tartego chrzanu lub ze słoiczka
- 1 łyżka świeżego szczypiorku, może być suszony
- 1 jajko
- dowolny tłuszcz do posmarowania przystawki
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Mleko, masło, sól, gałkę gotować 2 min./90 st./obr.1. Dodać kaszę, chrzan, szczypiorek, wymieszać 10s/obr.4. Wystudzić ok 10 minut. Dodać jajko, miksować 10 s./obr.3. Co chwilę mocząc dłonie wyrabiać pierożki i ułożyć je na natłuszczonej przystawce varoma. Gotować razem z zupą.
- Buraczki rozdrobnić 3 sek./obr.6. Dodać wodę, wino, kostki bulionowe, mąkę, ocet, przyprawy i miksować 5 s./obr.3. Ustawić varomę i gotować 20 minut/varoma/obr.2. Odstawić przystawkę, nałożyć miarkę, miksować 25s./obr.6-7. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Gotować 3 min./100st./obr.3.
Przelać do talerzy, serwować z pierożkami i szczypiorkiem.
pierożki
zupa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zupa ma dosć kremowy charakter. Aby była bardziej płynna dać mniej buraczków lub wiecej wody. Pierożki można wrzucić do zupy albo jeść oddzielnie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA ulepiłaś kulki/kopytka mokrymi dłońmi? Bo...
A ulepiłaś kulki/kopytka mokrymi dłońmi? Bo jak się nie moczy co chwilę rąk, to pierożki nie chcą się formować i kleją się do rąk. Fakt, ciasto jest trochę rzadkie, ale po ulepieniu juz jest wszystko w porządku.
Ciasto wyszło rzadkie. Co zrobiłam nietak?
Ciasto wyszło rzadkie. Co zrobiłam nietak?