3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa z buraczków i wina plus pierożki z kaszy manny


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

zupa

  • 500 gramów buraczków ćwiklowych pokrojonych
  • 600 gramów wody
  • 200 gramów białego wina
  • 2 czubate łyżeczki Bulionu warzywnego
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego lub czerwonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty gałki muszk.
  • 1 szczypta pieprzu
  • 130 gramów śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

pierożki

  • 130 gramów mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 gramów kaszy manny
  • 60 gramów tartego chrzanu lub ze słoiczka
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, może być suszony
  • 1 jajko
  • dowolny tłuszcz do posmarowania przystawki
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    pierożki
  1. Mleko, masło, sól, gałkę gotować 2 min./90 st./obr.1. Dodać kaszę, chrzan, szczypiorek, wymieszać 10s/obr.4. Wystudzić ok 10 minut. Dodać jajko, miksować 10 s./obr.3. Co chwilę mocząc dłonie wyrabiać pierożki i ułożyć je na natłuszczonej przystawce varoma. Gotować razem z zupą.
  2. zupa
  3. Buraczki rozdrobnić 3 sek./obr.6. Dodać wodę, wino, kostki bulionowe, mąkę, ocet, przyprawy i miksować 5 s./obr.3. Ustawić varomę i gotować 20 minut/varoma/obr.2. Odstawić przystawkę, nałożyć miarkę, miksować 25s./obr.6-7. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Gotować 3 min./100st./obr.3.

    Przelać do talerzy, serwować z pierożkami i szczypiorkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zupa ma dosć kremowy charakter. Aby była bardziej płynna dać mniej buraczków lub wiecej wody. Pierożki można wrzucić do zupy albo jeść oddzielnie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A ulepiłaś kulki/kopytka mokrymi dłońmi? Bo...

    Zgłoszony przez kamilasz0907 na listopada 22, 2016 at 22:18.

    A ulepiłaś kulki/kopytka mokrymi dłońmi? Bo jak się nie moczy co chwilę rąk, to pierożki nie chcą się formować i kleją się do rąk. Fakt, ciasto jest trochę rzadkie, ale po ulepieniu juz jest wszystko w porządku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło rzadkie. Co zrobiłam nietak?

    Zgłoszony przez marta1989 na listopada 22, 2016 at 15:25.

    Ciasto wyszło rzadkie. Co zrobiłam nietak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze