3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa po " tajsku" z krewetkami.


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Zupa po " tajsku" z krewetkami.

  • 60-70 g marchewki, pokrojonej w słupki ( 2cm)
  • 180 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski ( 2cm)
  • 1 cebula szalotka, pokrojona w pióra
  • 2 ząbki czosnku, ok. 8 gram
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2mm plastry
  • 0,5-1 papryczki chili, świeże, lub dwie małe z zalewy bez gniazd nasiennych pokrojone w plasterki
  • 80 g makaronu z fasoli mung, (potocznie zwanego sojowym)
  • 80 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 12 g oliwy z oliwek
  • 15 g sosu rybnego
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 330 g mleczka kokosowego, 5-7 % tłuszczu
  • 65 g Kremu kokosowego, o zawartości tłuszczu 23-26%
  • krewetki duże, Ilość według uznania ( min.20 szt.)
  • 4 liście limonki Kaffir, suszone
  • 3 szczypty trawy cytrynowej, suszonej
  • 3,5 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, np. Tao-Tao
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 30 g żółtej pasty curry
  • 1200 g wody
5

Przygotowanie

  1. 1) Do Closed lid włożyć: czosnek, pokrojony imbir i papryczkę chili oraz dodać oliwę z oliwek. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego ustawić obroty 8, czas 3 sek., składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksować przez 3 sek. na obrotach 8 i zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia.
    2) ustawić obroty 1, czas 1 minuta, temperatura 120°(duszenie)
    3)Dorzucić pokrojoną cebulę i ponownie dusić przez 50 sek. 120° ,obroty 1
    4)Dodać pokrojone pieczarki i pastę curry. Ustawić czas 2 min,obroty 1, temp.120 ° ( duszenie)
    5) Dodać 1200 g wody, bulion drobiowy ,warzywny i liście limonki kaffir. zdjąć miarkę z pokrywy i nałożyć przystawkę varoma. Na dolną część wyłożyć marchewkę, na górną paprykę pokrojone w słupki, nałożyć pokrywę i ustawić czas 20 min, temperatura Varoma, obroty 1.
    6)W międzyczasie zalewamy makaron wodą ( w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na ok. 10 min po czym odcedzamy. Jeśli mamy zamrożone krewetki zalewamy na chwilę wrzątkiem,następnie jeśli potrzeba obieramy i czyścimy.
    Namoczony makaron kroimy według uznania na mniejsze kawałki ( można użyć do tego nożyczek) .
    7) Zdjąć przystawkę varoma, ugotowane warzywa odstawić.
    Do naczynia dodać mleko i krem kokosowy. Jeśli mamy surowe krewetki możemy je teraz dodać , jeśli gotowane dodamy je w kolejnym kroku.
    Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustawić czas 3 min, temperaturę 90° i obroty wsteczneCounter-clockwise operation1
    8)Dodać słodko-pikantny sos chili, sos sojowy i gotowane krewetki ( jeśli nie dodawaliśmy w punkcie 7 surowych)
    Ustawić czas 1,5 min, temperatura 90° i obroty wsteczneCounter-clockwise operation1.
    9) Na koniec dołożyć ugotowane wcześniej na parze marchewkę i paprykę, można też dodać świeżych liści kolendry ( ja akurat nie miałam dlatego nie ma ich na liście składników) ustawić obroty wsteczneCounter-clockwise operation2 i mieszać przez 1,5 min już bez podgrzewania.

    Gotowe 😋 Życzę smacznego😊
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jest to pierwotna wersja przepisu, która z czasem może ulec drobnej modyfikacji. Uważam, że spokojnie można dodać troszkę więcej cebuli szalotki ( akurat miałam w domu tylko tyle, co w przepisie stąd ta ilość). Można urozmaicić też warzywka,np. paprykę dać w dwóch kolorach, dobra będzie też cukinia pokrojona w półplasterki,ale czas gotowania na parze powinien być wtedy krótszy. Żółta pasta curry, sos rybny, mleko i krem kokosowy kupione w Kauflandzie jakby ktoś szukał 😉
Życzę smacznego! ☺


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy