3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA KREM Z MARCHWI Z KOLENDRĄ I SEROWYMI BUŁECZKAMI SCONES


Wydrukuj:
4

Składniki

SEROWE BUŁECZKI SCONES

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów masła
  • 120 gramów sera cheddar
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 gramów mleka chudego

ZUPĘ

  • 40 gramów soczewicy czerwonej
  • 2 cm kawałek świerzego imbiru pokrojonego w talarki
  • kawałek skórki z cytryny
  • 300 gramów marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów śmietany 18%
  • 1000 gramów wody lub wywaru rosołowego
  • pieprz czarny, świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1 łyżka bulionu warzywnego wykonanego w TM ( jeśli używamy wody zamiast wywaru)
5

Przygotowanie

    bułeczek serowych scones
  1. Do naczynia miksujacegi dodać makę ,śer, masło, proszek do pieczenia i sól . Zmiksować  7 sek./ obr.6

    Dodać mleko i wyrobić ciasto 30 sek/Dough mode

  2. Wyrobione ciasto wykładać przy pomocy 2 łyżek na wyłozoną papierem pergaminowym blachę. Bułeczki maja mieś nieregularny kształt.

  3. Piec w piekarniku ustawionym  na 200 stopni ok 10-15 minut , do momentu nabrania przez bułeczki złotego koloru.

  4. ZUPY
  5. Soczewicę , imbir i skórkę z cytryny rozdrobnić 20 sek. obr.10

  6. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew w kawałkach, masło i łyżkę bulionu warzywnego wykonanego w TM - rozdrobnić 10 sek./ obroty 4-5.

    dodać wodę lub wywar warywny do wysokości 1litra na miarce w naczyniu miksującym.

    Gotować 15 min./100ºC/ obr.2

    Dodać kolendrę lub pietruszkę, sóli pieprz oraz śmietanę.

    Zmiksować 1 min./ obr.10 do uzyskania konsystencji kremu.

     

    Podawać z ciepłymi bułeczkami scones.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z angielskiej ksiązki “Fast and Easy Cooking” for TM31


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne. Polecam. Wlasnie zrobilam. Jednak zrobila...

    Zgłoszony przez ROXANC1A na lipca 23, 2017 at 10:20.

    Pyszne. Polecam. Wlasnie zrobilam. Jednak zrobila w tradycyjnyn ksztalcie tmrc_emoticons.;) dziekuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W oryginalnym przepisie jest

    Zgłoszony przez bietka na grudnia 5, 2012 at 13:29.

    W oryginalnym przepisie jest cheddar, chodzi o jego ostry smak. Nie próbowałam nigdy robić z innym serem - ale ogolnie to powinnien być ser twardy, długo dojrzewający. Z zakupem cheddara nie ma ostatnio problemów bo jest dostępny w większości dyskontów , 200 gramów za ok 7 zł.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy musi być dokładnie ten

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 5, 2012 at 08:00.

    czy musi być dokładnie ten ser do bułeczek ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobię i spróbuję część

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 15, 2012 at 00:24.

    Zrobię i spróbuję część zamrozić. Powiem jaki był efekt  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Nie mroziłam, więc trudno

    Zgłoszony przez bietka na listopada 15, 2012 at 00:10.

     

    Nie mroziłam, więc trudno mi powiedzieć . Wydaje mi się ,że bułeczki spokojnie można by  natomiast wzbogacić o dodatek mielonej papryki lub czosnku granulowanego w zależności do jakiej zupy byłyby podawane.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy te bułeczki można

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 15, 2012 at 00:05.

    Czy te bułeczki można zamrozić? Ciekawe jak będą smakowały po rozmrożeniu? Bo gdyby nie straciły swoich walorów smakowych, to byłoby dobre rozwiązanie...  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za ciekawy przepis 

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 15, 2012 at 00:02.

    Dzięki za ciekawy przepis  tmrc_emoticons.)  Myślę, że te bułeczki będą pasowały też do innych zup kremowych, zwłaszcza do pikantnych  Big Smile  Dodaję do wypróbowania  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze