- TM 31
Składniki
- 20 g oliwy/oleju, (2 łyżki)
- 280 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, (2 średnie)
- 1 czubata łyżka bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 500 g miąższu dyni, pokrojonego na kawałki
- 360 g wody, + 3 miarki TM
- 1 łyżczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 szczypta gałki muszkatałowej mielonej
- 1 szczypta papryki ostrej
- pieprz do smaku
- 70 g cebuli pokrojonej na kawałki, (1 średnia)
- 2 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do pracującego, ustawionego na obroty 5 "Blokada naczynia miksującego" wrzucić czosnek i kroić 5s. Dodać celubę i posiekać obr4/10s. Zgarnąć kopystką cebulę i czosnek na dno naczynia i dodać oliwę. Podsmażyć 100'/4min/obr2.
Dodać ziemniaki i posiekać 7-8s/obr4. Zgarnąć kopystką całość na dno "Blokada naczynia miksującego" , wlać 2 miari TM zimnej wody i łyżkę bulionu. Gotować 100'/4min/obr2.
Dodać dynię,posiekać 5s/obr5. Wlać miarkę TM zimnej wody i gotować 5min/varoma/obr1.
Przyprawić, wlać 360g wody i gotować 10min/varoma/obr1,5 (najpierw kilka sekund obroty 3 w celu wymieszania przypraw).
Zmiksować na krem 1min/obr10.
Porady
Można podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, posypane grzankami i podsmażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Kaloryczność:cała zupa wg przepisu (1500ml):
- kcal 465
B: 10g
T: 22g
W: 58g
Miska zupy (250ml) z łyżką jogurtu naturalnego (25g) i łyżką płatków migdałowych (10g) ma 150kcal.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Co to znaczy 3 miarki TM?
donnaer: w którym momencie dodaje Pani imbir ?
Zupa bardzo smaczna, też dodałam świeżego imbiru
Robiłam ze świeżą papryczką chili i świżym imbirem. Podałam z pestkami dyni. Najlepszy krem dyniowy jaki jadłam.
robiłam tylko ze swiezym tartym imbirem - pycha
Zupka bardzo smaczna
Are you sure to delete this comment ?