3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa grzybowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 200 g włoszczyzny, (marchewka, pietruszka, seler), obranej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 1200 g wody, plus dodatkowa porcja
  • 1 kostka bulionowa, grzybowa
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g ugotowanego makaronu (może być wykonany w TM)
  • 80 g cebuli
  • 30 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
  • 3-4 gałązki Natki pietruszki
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. 1.    Do suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    2. 2.    Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    3. 3.    Do naczynia miksującego włożyć cebulę, włoszczyznę i masło, rozdrobnić 3 s/obr. 6, następnie poddusić 4 min/Varoma/obr. 1.
    4. 4.    Dodać grzyby, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
    5. 5.    Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody, przelać do naczynia miksującego dodać natkę pietruszki, gotować 4 min/100ºC/obr. 1, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. 6.    Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem lub kluskami.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam serdecznie...

    Zgłoszony przez Jolcia2053 na sierpnia 11, 2018 at 13:38.

    Witam serdecznieSmile
    Zupka jest bardzo,bardzo dobra,można ją jeść bez końca. Ja zrobiłam z ziemniaczkami.Wyszła znakomita.Serdecznie dziękuję i pozdrawiamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupka smaczna, ale chyba mam małe dłonie i...

    Zgłoszony przez kowaleczka na grudnia 23, 2016 at 21:06.

    Zupka smaczna, ale chyba mam małe dłonie i szczypty, bo po zrobieniu idealnie z przepisem była bez smaku. Dodałam drugą kostę grzybową i jest smacznatmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast makaronu mozna dac zimniaki ?jesli tak to...

    Zgłoszony przez ewkie86 na listopada 11, 2016 at 18:53.

    zamiast makaronu mozna dac zimniaki ?jesli tak to jaka kolejnosc ?

    dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna, raz zrobiłem z

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 6, 2016 at 21:52.

    pyszna, raz zrobiłem z mrożonymi, też jest OKtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna

    Zgłoszony przez Ppiioottrr na listopada 8, 2015 at 13:20.

    Bardzo pyszna tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna zupka, szybka

    Zgłoszony przez pryska na grudnia 28, 2014 at 13:31.

    Bardzo pyszna zupka, szybka do zrobienia, członkowie rodziny byli zachwyceni na wigilli nową potrawą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na wigile napewni zrobie

    Zgłoszony przez Evita_1703 na grudnia 21, 2014 at 18:29.

    na wigile napewni zrobie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności

    Zgłoszony przez angels18100 na grudnia 4, 2014 at 09:12.

    Pyszności tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gosiu - przyswajamy witaminy

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 9, 2013 at 06:38.

    Gosiu - przyswajamy witaminy a nie warzywa. Witaminy są przyswajalne w towarzystwie tłuszczy - bez znaczenia masła czy oliwy. Natomiast duszenie na maśle znacznie polepsza walory smakowe. Jeżeli ktoś lubi oliwę do zupy to bardzo proszę, ale tylko ze względu na upodobania, bo żadnego uzasadnienia prozdrowotnego to nie ma.

    Nie wiem, czy gratulować Ci zamiany soli na Vegetę, bo ja dodaję sól morską, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, albo estragon - zioła, które nadają potrawom słony smak.

    Vegeta to: glutamian sodu, inozynian disodowy, cukier, przyprawy (nie wiadomo jakie :O ), barwnik (ryboflawina).

    Oliwę do masła należy dodawać tylko wtedy, jeżeli będziemy coś dłużej smażyć na maśle, bo dodanie odrobiny oleju czy oliwy zapobiega przypalaniu się masła. Tutaj używamy masła do duszenia, więc nie ma potrzeby dodawania oliwy.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! Zupka pyszna i szybka

    Zgłoszony przez gosia33nrw na marca 13, 2013 at 12:59.

    Witam!

    Zupka pyszna i szybka !!! ale Ja zamiast maki dodalam tak okolo  150 g Creme fraiche Rama (cremefine) , do maselka dodalam lyzeczke oliwy z oliwek co daje lepsze przyswajanie warzyw, ktore znajduja sie w zupce i zamiast soli dalam lyzke Vegety.

    Pozdrawiam Serdecznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wypróbowany - polecam

    Zgłoszony przez kokolidek na grudnia 24, 2012 at 08:30.

    Przepis wypróbowany - polecam tmrc_emoticons.)  Ja użyłam grzybów namoczonych, które później rozdrobniłam.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze