3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

cytrynowa zupa z cukinii (wegańska)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

z u p a

  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g wody
  • sól pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM, lub bulionu warzywnego TM
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone
  • 3 cukinie pokrojone, żółte (jedna obrana ze skórki)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • czarna fasola, z puszki, lub czarna soczewica, z puszki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. czosnek i pokrojoną skórkę z cukinii rozdrobnić 5sek/obr.7

    2. całość kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 3min/varoma/obr.1

    3. dodać pokrojone ziemniaki i połowę wody, gotować 15min/100*/obr.1

    4. dodać cukinię i przyprawy, gotować 10min/100*/obr.1

    5. zmiksować 25sek/obr.9

    6. dodać sok z cytryny i wodę do pełna, gotować 4 min/100*/obr.1

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

podawać z czarną fasolą, czarną soczewicą z puszki (bio) lub z czarnym ryżem

udekorować natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

 

wartość energetyczna na porcję : około 110 kcal

koszt całego dania : około 32 zł

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • muszę zatem wypróbować

    Zgłoszony przez wiesia w na października 8, 2015 at 22:26.

    tmrc_emoticons.)

    muszę zatem wypróbować zmiksowanie warzyw przed ugotowaniem, ciekawa jestem tego smaku ...

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wprowadziłam nieco zmian - po

    Zgłoszony przez mojamama na września 25, 2015 at 13:25.

    wprowadziłam nieco zmian - po podduszeniu czosnku ze skórką cukini, wrzuciłam wszystkie składniki naraz , zmiksowałam, dodałam ok 300g  wody i gotowałam 17 min / 100 stopni / obroty 1. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny. Dodałam też szczypte gałki muszkat. Zupa wyszła bardzo smaczna, ciekawa i zachwyciła męża do tego stopnia, że powiedział iż jest to najsmaczniejsza z zup temomixowychtmrc_emoticons.) Dzięki za przepis

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smacznego ! dziękuję 

    Zgłoszony przez wiesia w na sierpnia 27, 2015 at 04:26.

    smacznego ! dziękuję  tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa jest genialna, a

    Zgłoszony przez mmm's na sierpnia 26, 2015 at 21:06.

    Zupa jest genialna, a prostota wykonania jeszcze to potęguje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze