3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegański ser z ziemniaka (idealny do nachosów)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

Wegański ser z ziemniaka (idealny do nachosów)

  • 3 średnie, świeżo ugotowane ziemniaki, (najlepiej ciepłe)
  • 1 średnia, świeżo ugotowana marchewka, (najlepiej ciepła)
  • 40 gramów płatków drożdzowych
  • kilka łyżek wody, (może być z gotowania ziemniaków)
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku, (opcjonalnie)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, (do smaku)
  • 2 szczypty soli, (do smaku)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ser z ziemniaka
  1. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki:
    - 3 średnie, świeżo ugotowane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe)
    - 1 świeżo ugotowana marchewka (najlepiej jeszcze ciepła)
    - 40 gramów (pół szklanki) płatków drożdżowych
    - 3 łyżki oleju
    - 0,5 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
    - 0,5 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
    - 2 szczypty czarnego, mielonego pieprzu
    - 2 szczypty soli
    - na początek ok 3 łyżki wody (może być z gotowania ziemniaków).

    Zmiksować 1 min/obr. 5.
  2. Kopystką zgarnij masę ze ścianek naczynia. W miarę potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie zmiksuj 15s/obr. 5.
  3. Ser powinien mieć kremową, lekko ciągnącą, serową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty - dodaj trochę wody i ponownie zmiksuj 15 s/obr. 5.
    Powtórz czynność w miarę potrzeby.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rewelacja, szczegolnie jesli użyjemy płatków...

    Zgłoszony przez winami3 na listopada 12, 2022 at 20:00.

    rewelacja, szczegolnie jesli użyjemy płatków drożdżowych tych najlepszych, ja używam firmy Anthony's yeast!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze