thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
475 g
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 20 g + 90 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu 240 g)
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie szczypta suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.

  2. Dodać 20 g oliwy, dusić 2 min/120°C/obr. 1.

  3. Dodać ocet balsamiczny, dusić 4 min/120°C/obr. 1.

  4. Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek, bazylię, rozmaryn, pozostałą oliwę, sól i pieprz, zmiksować 30 s/obr. 10.

  5. Pastę udekorować listkami bazylii.

Porady

Podawać jako dodatek do pieczywa, pieczywa chrupkiego, krakersów, marchewek, selera naciowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • kwietnia 15, 2020 at 10:36

    Polecam 😊 dodałam dużo mniej oleju, miałam pomidory suszone w oleju. Cieciorka że słoiczka 😊

  • lutego 20, 2018 at 12:17

    Bardzo smaczne, pominęłam tylko rozmaryn, bo nie lubię i to dodatkowe 90g oliwy) - zamieniłam ciecierzycę z puszki na gotowaną. Pasta jest wtedy sucha i gęsta, można ją obtoczyć tradycyjną panierką (lub w mielonych płatkach gryczanych z jajkiem, aby była bezglutenowa) i zrobić pyszny kotlecik Smile

  • lutego 19, 2018 at 09:52

    Ja zmnijszyłem ilość oleju o 20g ale dodałem cały pęczek bazyli świeżej.
    Polecam.

  • grudnia 14, 2017 at 10:45
    5.0

    Polecam!!!

  • listopada 21, 2017 at 19:37

    przepis MEGALol

  • listopada 13, 2017 at 22:36

    Właśnie zrobiłam..Pyszna, bardzo aromatyczna pasta! Polecam i dodaję do kolekcji tmrc_emoticons.;)

  • stycznia 25, 2017 at 20:43

    Pasta przepyszna zamiast oliwy dodalam oliwy z pomidorow

  • grudnia 5, 2016 at 16:36

    Omijam puszki szerokim łukiem. Zastowałem swieżą ciociorke. Pasat super tmrc_emoticons.)

  • listopada 15, 2016 at 07:35

    Konserwy to jedzenie kataklizmu tmrc_emoticons.;) Czy można zrobić to z normalnej ciecierzycy?

  • maja 17, 2016 at 13:20
    4.0

    Pasta banalnie prosta w wykonaniu i smaczna, choć od razu wprowadziłam dwie modyfikacje: użyłam suchych suszonych pomidorów, a nie ze sloika, zmniejszając ich ilośc do 30 g i zamiast dodatkowych 90 g oliwy do miksowania pasty użyłam wody z gotowania ciecierzycy (tak jak się to robi przygotowując hummus). Jednak porcja ok 900 kcal z samej tylko oliwy, to jak dla mnie za dużo... Na pewno zrobię tę pastę jeszcze nie raz - połączenie ciecierzycy z suszonymi pomidorami jest super! Polecam i pozdrawiam autorkę.