thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • * 6 strąków czerwonej papryki, przekrojonych na połówki, bez pestek (1200 g)
  • * 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na połowę
  • * 4 ząbki czosnku
  • * 60 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • * 1 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Włączyć górną grzałkę piekarnika i rozgrzać do temperatury 230 st. C

    2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki papryk i bakłażana ( skórką do góry). Grillować w piekarniku w temperaturze 230 st. C przez 15 - 20 minut, aż skórka warzyw nieco ściemnieje. Wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką, pozastawić na około 10 minut. Zdjąć ściereczkę, przy pomocy małego nożyka zdjąć z papryk skórkę, przełożyć je do koszyczka i pozostawić aby ociekły.

    3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr.8

    4. Przy pomocy łyżki wyskrobać miąższ z bakłażana, włożyć do naczynia miksującego, dodać paprykę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 5. Gotować 5 min/90st. C/obr. 3

    5. Dodać oliwę z oliwek oraz sól, gotować 10 min/90 st. C/obr. 2. Przełożyć pastę do 2 wcześniej wyparzonych słoików, odwrocićdnem do gory, pozostawić aż pasta ostygnie. Przechowywać w lodówce.

    WARIANTY:

    Można dodać octu lub soku z cytryny.

    Można dodać 70 g przecieru pomidorowego.

    Można dodać 1-2 papryczki chilli bez pestek lub pieprz kajeński


    Pasta ajvar doskonale pasuje do grillowanego lub pieczonego mięsa na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie bądź kanapeczce z wędliną.

    Zdjęcie zapożyczone

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasta Ajvar

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 26, 2018 at 21:01

    Bakłażan nie gorzknieje. Ajvar smaczny troszke miałam problem z doprawieniem dodałam paprykę mieloną, pieprz cayenne, odrobinę octu, koncentrat pomidorowy ok łyżkę.
    Wyszło całkiem niezłe raczej nie tak gęste jak na zdjęciu ale bałam się bardziej odparować, zobaczymy jak wystygnie.
    Całość to 4 słoiczki po koncentracię.
    Polecam.

  • września 17, 2016 at 22:32

    Przepis rewelacja! Ja dodałam papryczki chilli (dwie plus szczypta pieprzu Cayenne i pól łyżeczki zwykłego), ocet jabłkowy, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok100g), połowę główki czosnku. Super smak! 

  • marca 17, 2015 at 01:08

    Uwielbiam pieczonego bakłażana, paprykę i czosnek - to połączenie musi być dobre. Planuję wypróbować tmrc_emoticons.)

  • listopada 29, 2014 at 15:57

    Bakłażan nie gorzknieje ponieważ najpierw musimy go ugrillować. Właśnie po to żeby pozbyć się tej goryczki tmrc_emoticons.)

    xxkasiekkxx

  • września 29, 2014 at 11:07

    Witam,

    uwielbiam Ajvar i mam zamiar go w tym roku zrobić. Mam jednak pytanie: czy balażan nie gorzknieje?

Are you sure to delete this comment ?