3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasta Ajvar


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

  • * 6 strąków czerwonej papryki, przekrojonych na połówki, bez pestek (1200 g)
  • * 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na połowę
  • * 4 ząbki czosnku
  • * 60 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • * 1 1/2 łyżeczki soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Włączyć górną grzałkę piekarnika i rozgrzać do temperatury 230 st. C

    2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki papryk i bakłażana ( skórką do góry). Grillować w piekarniku w temperaturze 230 st. C przez 15 - 20 minut, aż skórka warzyw nieco ściemnieje. Wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką, pozastawić na około 10 minut. Zdjąć ściereczkę, przy pomocy małego nożyka zdjąć z papryk skórkę, przełożyć je do koszyczka i pozostawić aby ociekły.

    3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr.8

    4. Przy pomocy łyżki wyskrobać miąższ z bakłażana, włożyć do naczynia miksującego, dodać paprykę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 5. Gotować 5 min/90st. C/obr. 3

    5. Dodać oliwę z oliwek oraz sól, gotować 10 min/90 st. C/obr. 2. Przełożyć pastę do 2 wcześniej wyparzonych słoików, odwrocićdnem do gory, pozostawić aż pasta ostygnie. Przechowywać w lodówce.

    WARIANTY:

    Można dodać octu lub soku z cytryny.

    Można dodać 70 g przecieru pomidorowego.

    Można dodać 1-2 papryczki chilli bez pestek lub pieprz kajeński


    Pasta ajvar doskonale pasuje do grillowanego lub pieczonego mięsa na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie bądź kanapeczce z wędliną.

    Zdjęcie zapożyczone

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bakłażan nie gorzknieje. Ajvar smaczny troszke...

    Zgłoszony przez Wilczek2006 na lipca 26, 2018 at 21:01.

    Bakłażan nie gorzknieje. Ajvar smaczny troszke miałam problem z doprawieniem dodałam paprykę mieloną, pieprz cayenne, odrobinę octu, koncentrat pomidorowy ok łyżkę.
    Wyszło całkiem niezłe raczej nie tak gęste jak na zdjęciu ale bałam się bardziej odparować, zobaczymy jak wystygnie.
    Całość to 4 słoiczki po koncentracię.
    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja! Ja dodałam

    Zgłoszony przez DariaK1982 na września 17, 2016 at 22:32.

    Przepis rewelacja! Ja dodałam papryczki chilli (dwie plus szczypta pieprzu Cayenne i pól łyżeczki zwykłego), ocet jabłkowy, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok100g), połowę główki czosnku. Super smak! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam pieczonego

    Zgłoszony przez Misha na marca 17, 2015 at 01:08.

    Uwielbiam pieczonego bakłażana, paprykę i czosnek - to połączenie musi być dobre. Planuję wypróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bakłażan nie gorzknieje

    Zgłoszony przez xxkasiekkxx na listopada 29, 2014 at 15:57.

    Bakłażan nie gorzknieje ponieważ najpierw musimy go ugrillować. Właśnie po to żeby pozbyć się tej goryczki tmrc_emoticons.)

    xxkasiekkxx

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, uwielbiam Ajvar i mam

    Zgłoszony przez Asiak1 na września 29, 2014 at 11:07.

    Witam,

    uwielbiam Ajvar i mam zamiar go w tym roku zrobić. Mam jednak pytanie: czy balażan nie gorzknieje?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze