![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/30ufd2pz-33a90-674120-cfcd2-e8qhtqgd/00cc46cc-c82f-4e9f-b2c0-151909d3a945/main/moja-tortilla-pszenna-przepis-podstawowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/30ufd2pz-33a90-674120-cfcd2-e8qhtqgd/80f29d3a-6516-4f76-ac42-f398ee08b570/main/moja-tortilla-pszenna-przepis-podstawowy.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/30ufd2pz-33a90-674120-cfcd2-e8qhtqgd/1bcb4c2d-f01d-4811-a598-eecfd445fa0f/main/moja-tortilla-pszenna-przepis-podstawowy.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/30ufd2pz-33a90-674120-cfcd2-e8qhtqgd/68a50aa5-d1cf-4556-8ef7-be0f068cabce/main/moja-tortilla-pszenna-przepis-podstawowy.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/30ufd2pz-33a90-674120-cfcd2-e8qhtqgd/898f3a44-60d8-4de0-bb20-aa501bad7dde/main/moja-tortilla-pszenna-przepis-podstawowy.jpg)
- TM 5
Składniki
Ciasto
- 150 g wody, (ciepłej lub gorącej)
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g smalcu
- 340 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę 1,5 min. /obr. 2 / temp. 50 stopni. (rozpuścić smalec)
- Dodać mąkę i wymieszać 10 s/obr. 4, następnie wyrobić 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
- Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm).
- Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni lub naleśnikarce bez tłuszczu. (Najpierw 30 sekund pierwsza strona, dalej odwracamy 30 sekund druga strona, ponownie odwracamy 20sekund i odkładamy w stosik. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki np. za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożone jedna na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
Przygotowanie ciasta
Porady
# Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się. # Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem. # Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.
Więcej informacji i porad na:
//www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=15
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam wczoraj. Wyszły mi twarde, podczas zwijania kruszyły się.
Smalec można zastąpić tą samą ilością oleju kokosowego - ma bardzo podobną konsystencję. Próbowałam i polecam.
muszę koniecznie wypróbować
ja robie te placki bez tłuszczu i wychodzą super.
Bardzo dobre placki
Musze spróbować.... Mi takie placki nie wychodzą![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
U mnie podobny przepis bez smalcu: http://www.przepisownia.pl/s%C5%82one-wypieki-przepisy/tortilla-pszennawrap/500062
zastapię masłem, przepis do wypróbowania![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Kiedyś robiłam, ale nie wyszły mi takie ładne.
przepis do wypróbowania![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?