Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto
- 150 g wody, (ciepłej lub gorącej)
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g smalcu
- 340 g mąki pszennej
-
6
7min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę 1,5 min. /obr. 2 / temp. 50 stopni. (rozpuścić smalec)
- Dodać mąkę i wymieszać 10 s/obr. 4, następnie wyrobić 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
- Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm).
- Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni lub naleśnikarce bez tłuszczu. (Najpierw 30 sekund pierwsza strona, dalej odwracamy 30 sekund druga strona, ponownie odwracamy 20sekund i odkładamy w stosik. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki np. za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożone jedna na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
Przygotowanie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się. # Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem. # Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.
Więcej informacji i porad na:
//www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=15
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobiłam wczoraj. Wyszły mi twarde, podczas...
Robiłam wczoraj. Wyszły mi twarde, podczas zwijania kruszyły się.
Smalec można zastąpić tą samą ilością oleju...
Smalec można zastąpić tą samą ilością oleju kokosowego - ma bardzo podobną konsystencję. Próbowałam i polecam.
muszę koniecznie wypróbować :)
muszę koniecznie wypróbować
ja robie te placki bez tłuszczu i wychodzą...
ja robie te placki bez tłuszczu i wychodzą super.
Bardzo dobre placki
Bardzo dobre placki
Musze spróbować.... Mi takie
Musze spróbować.... Mi takie placki nie wychodzą
U mnie podobny przepis bez
U mnie podobny przepis bez smalcu: http://www.przepisownia.pl/s%C5%82one-wypieki-przepisy/tortilla-pszennawrap/500062
zastapię masłem, przepis do
zastapię masłem, przepis do wypróbowania
Kiedyś robiłam, ale nie
Kiedyś robiłam, ale nie wyszły mi takie ładne.
przepis do wypróbowania
przepis do wypróbowania
hmm ... mozesz zastąpić
hmm ... mozesz zastąpić olejem (np. 3 łyżki oleju)ale ze smalcem to klasyczna tortilla ...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
A co dać jak smalcu nie ma
A co dać jak smalcu nie ma pod ręką?