3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Moja tortilla pszenna - przepis podstawowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 150 g wody, (ciepłej lub gorącej)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 90 g smalcu
  • 340 g mąki pszennej
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
    1. Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę 1,5 min. /obr. 2 / temp. 50 stopni. (rozpuścić smalec)
    2. Dodać mąkę i wymieszać 10 s/obr. 4, następnie wyrobić 1 min/ Closed lid / Dough mode . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
    3. Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm).
    1. Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni lub naleśnikarce bez tłuszczu. (Najpierw 30 sekund pierwsza strona, dalej odwracamy 30 sekund druga strona, ponownie odwracamy 20sekund i odkładamy w stosik. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki np. za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożone jedna na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się. # Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem. # Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.

Więcej informacji i porad na:
//www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=15


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz