3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bombki świąteczne


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

FARSZ NA OSTRO

  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g sera feta
  • 2-5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 g sera capreggio (typu włoskiego)
  • 40 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to odsączonych)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

CIASTO

  • 40 g świeżych drożdzy
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka

SOS

  • 40 g suszonych borowików
  • 300 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub gotowa zasmażka)

FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie)

  • 100 g serka topionego (śmietankowego)
  • 100 g moreli suszonej
  • 20 g rodzynek
  • 10 g płatków migdałowych

LUKIER DO SŁODKIEGO WYDANIA

  • 200 g cukru pudru
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cyrtyny
  • 5 g kakao o smaku truskawkowym
5

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Mleko, cukier i drożdże podgrzać 3 min./ 37*C/ obr. 1.

    Dodać resztę składników i wyrobić 2-3 min./Closed lid/Dough mode.

    Ciasto podzielić na 3 części. Każdą osobno rozwałkować. Miarką wycinać krążki i nakładać po łyżeczce farszu. Układać na Varomie.

    Nadmiar bombek (te, które nie zmieszczą się na Varomie) polecam upiec w piekarniku ok. 20-30 min./160*C - można posmarować żółtkiem (namalować pędzelkiem kratkę, kropki lub paski) i posypać sezamem.

  2. FARSZ NA OSTRO:

    Cebulę, czosnek i pieczarki zmielić 5 s./obr.8. DOdać 5 g oliwy i dusić 2 min/Varoma/obr. 1.

    Dodać pozostałe składniki i wymieszać 5s./ obr. 5.

    Przełożyć do innego naczynia, a Closed lid umyć.

  3. FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie):

    Wszystkie składniki wymieszać 10 s./ obr. 5.

    LUKIER:

    Cukier połaczyć z wodą, sokiem z cytryny i kakaem - wymieszać 20-30s./ obr. 3-4.

  4. SOS: 

    Do Closed lid włóż składniki sosu. Zamknij pokrywę, ułóż Varomę i paruj 15 min./Varoma/obr. 1.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Koniecznie Ewelinko, ale

    Zgłoszony przez Luberdowie na grudnia 12, 2013 at 11:34.

    Koniecznie Ewelinko, ale polecam je nie tylko na święta. Są fajną przystawką albo na słodko jak ciasteczka do dekoracji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bombki są pyszne:) Muszę je

    Zgłoszony przez ewemar na grudnia 12, 2013 at 09:26.

    Bombki są pysznetmrc_emoticons.) Muszę je upiec na święta!!


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 29, 2013 at 23:37.

    Cooking 1Ciekawy przepis, dodałam do wypróbowania Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze