Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto
- 70 g pestki słonecznika, (najlepiej podgrzanej na patelni)
- 5 g soli, (lub więcej dla lubiących mocno słone pieczywo)
- 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 5 g oliwy z oliwek
- 440 g mąki pszennej
- 70 g łuskanej pestki z dyni, (najpepiej podgrzanej na patelni)
- szczypta cukru na drożdże, aby szybciej wystartowały
- 2 MT letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko rozbite 1 łyżką ciepłej wody, (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
5
Przygotowanie
- Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki z dyni podgrzej je aż się zarumienią. Odsyp na miseczkę. To samo z pestkami słoneczniku. Odsyp oddzielnie na drugą miseczkę.
1 jajko rozbij z łyżką ciepłej wody. Pozostaw aby się ogrzało.
Do naczynia miksującego wlej 2MT letniej wody, wrzuć drożdże lekko je rozdrabniając, na nie szczypta cukru. Dalej przygotowane pestki dyni, mąkę, olej sezamowy, olejek z oliwek, sól. (Obroty 6, czas ok. 30 sek.) Kiedy widać że ciasto uformowało się w kulę i pestki dyni są lekko rozdrobnione przełącz na wyrabianie ciasta. ( Interwał "Ciasto" czas 2 min.)
Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego przy pomocy kopystki i uformuj dosyć gruby rulon.(patrz zdjęcia poniżej). Podziel go na 12 równych części.
Wysyp część ziarna słoneczniku lekko rozpłaszcz każdą z części i przykładając do ziarna słoneczniku wgniataj dosyć mocno w ciasto. Tak z oby stron. Dalej uformowany placek zwiń w rulon, uformuj bułki jak na zdjęciach poniżej. Umieść je na blaszce do pieczenia. (Taka profilowana blacha najlepsza, bo pozwala utrzymać ładny kształt bułek). Umieść w rozgrzanym do 40-50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia. Po około 30 minutach podnieś temperaturę do 180 stopni i rozpocznij wypiekanie. Kiedy będą rumiane (czas około 17-20 min.) wyjmij, pozostaw na kilka minut po wyjęciu ... Dalej pozostało się już tylko delektować pachnącymi bułeczkami. Dobrze sprawdzą się jako pieczywo na śniadanie czy kolację. Jako podkład pod smalczyk lub pasztet. Idealnie też komponują się z zupkami (np. grzybowymi). Smacznego!
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
# podgrzewanie ziaren dyni i słonecznika wydobędzie z nich jeszcze mocniejszy aromat
# po zwinięciu każdej z bułek do wyrastania i pieczenia ułóż ją tak aby brzeg ciasta był pod spodem bułki, unikniesz jej rozwinięcia podczas pieczenia i wyrastania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyglądają super, wypróbuje w najbliższym...
Wyglądają super, wypróbuje w najbliższym czasie )
Sam, dopiero niedawno trafiłam na ten przepis,...
Sam, dopiero niedawno trafiłam na ten przepis, upiekłam raz na spróbowanie i teraz piekę bardzo często... z podwójnej porcji Bułeczki są przepyszne, wręcz rewelacyjne!!! Zmieniam mąkę, z każdej wychodzą, i ziarenka. Super są np. z mąką gryczaną i pszenną ( 2cz/1cz), z migdałami... Bardzo dziękuję za przepis
Bułeczki BARDZO DOBRE!!! Robi się je dość...
Bułeczki BARDZO DOBRE!!! Robi się je dość szybko. Sposób zwijania ciasta daje ciekawy efekt wizualny po upieczeniu. Sugerując się komentarzami dałam blisko 50 g wody więcej. Bułki (w połowie z mąki razowej) są chrupiące i miękkie w środku.
Zamiast oliwy dałam olej z pestek dyni. Olej sezamowy muszę też czymś zastąpić - nie przepadam za jego smakiem, a jest dość mocno wuczuwalny w smaku.
Przepis polecam, bo warto!!!!
Nie wiem dlaczego ale wyszły
Nie wiem dlaczego ale wyszły mi twarde i ciężkie. Help!
Sam, upiekłam dzisiaj
Sam, upiekłam dzisiaj bułeczki są bardzo smaczne ale dlaczego ciasto nie uformowało mi się w kulę i dlatego chyba wyszły malo pulchne, czy dać więcej wody? Ter..... mam od niedawna i chyba dlatego mam klopoty. Pozdrawiam
Śmiało ... daję głowę uciąć,
Śmiało ... daję głowę uciąć, że będą smakowały.Pozdrawiam
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Sam musze koniecznie zrobić
Sam musze koniecznie zrobić te buły, tak je wszyscy zachwalają wygladają bardzo apetycznie
Ja zrobilam tylko z dynia, na
Ja zrobilam tylko z dynia, na razie Jeszcze czekam , w ciocie mac, na ten slonecznik
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Własnie upiekłam po raz
Własnie upiekłam po raz kolejny Twoje bułeczki są pyszne a zapach unosi się w całym domu jeszcze raz dziękuję za super przepis pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
bez stresu - nie gniewam się
bez stresu - nie gniewam się Masz rację ... mogłyby pojawić się bułki z jajkiem w środku
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Byłoby całkiem logiczne,
Byłoby całkiem logiczne, gdybyś w opisie, na końcu , napisał : bułeczki posmarować rozbitym jajkiem. Jeżeli ktoś sobie wydrukował przepis bez zdjęć i piecze bułeczki po jakimś czasie, to może się nad tym zastanawiać, bo ciasto często też może być z jajkiem. Nie gniewaj się, ale tak dla porządku, teraz jest o.k.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Myślałem, że to logiczne ...
Myślałem, że to logiczne ... ale OK - dodałem adnotację.
"1 jajko rozbite 1 łyżką ciepłej wody (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)"
Słonecznik - wg. uznania można dodać go znacznie więcej ... tylko jeżeli przesadzimy z ilością to większość później wypadnie z bułek po upieczeniu - trzeba więc z głową dobrać ilość maksymalną, aby nie przesadzić.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
SAM, tak jak przewidywałam -
SAM, tak jak przewidywałam - bułeczki są wyśmienite. W przepisie zapomniałeś napisać co robi się z tym jajkiem , ale domysliłam się , że ono jest do posmarowania bułeczek. Jeszcze jedno: zużyłam dużo więcej słonecznika, musiałam dodać nie zrumieniony, ale też było o.k.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sam dziękuję za pyszne
Sam dziękuję za pyszne bułeczki moje ulubione
Brawo SAM kolejne pyszne
Brawo SAM kolejne pyszne bułeczki są super polecam dzięki za przepisik
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
SUPER! Uwielbiam Twoje
SUPER! Uwielbiam Twoje bułeczki grillowe i te pewno również będą rewelacyjne. Z pewnością będę je piekła.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Świetny pomysł, dobre,
Świetny pomysł, dobre, zdrowe, i można je dać do szkoły na przekąskę w czasie przerwy Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Swietne, wypròbuje:)
Swietne, wypròbuje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni