3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Aromatyczne dyniowo-słonecznikowe bułeczki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 70 g pestki słonecznika, (najlepiej podgrzanej na patelni)
  • 5 g soli, (lub więcej dla lubiących mocno słone pieczywo)
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 440 g mąki pszennej
  • 70 g łuskanej pestki z dyni, (najpepiej podgrzanej na patelni)
  • szczypta cukru na drożdże, aby szybciej wystartowały
  • 2 MT letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko rozbite 1 łyżką ciepłej wody, (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki z dyni podgrzej je aż się zarumienią. Odsyp na miseczkę. To samo z pestkami słoneczniku. Odsyp oddzielnie na drugą miseczkę.

    1 jajko rozbij z łyżką ciepłej wody. Pozostaw aby się ogrzało.

    Do naczynia miksującego wlej 2MT letniej wody, wrzuć drożdże lekko je rozdrabniając, na nie szczypta cukru. Dalej przygotowane pestki dyni, mąkę, olej sezamowy, olejek z oliwek, sól. (Obroty 6, czas ok. 30 sek.) Kiedy widać że ciasto uformowało się w kulę i pestki dyni są lekko rozdrobnione przełącz na wyrabianie ciasta. ( Interwał Dough mode czas 2 min.)



    Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego przy pomocy kopystki i uformuj dosyć gruby rulon.(patrz zdjęcia poniżej). Podziel go na 12 równych części.

    Wysyp część ziarna słoneczniku lekko rozpłaszcz każdą z części i przykładając do ziarna słoneczniku wgniataj dosyć mocno w ciasto. Tak z oby stron. Dalej uformowany placek zwiń w rulon, uformuj bułki jak na zdjęciach poniżej. Umieść je na blaszce do pieczenia. (Taka profilowana blacha najlepsza, bo pozwala utrzymać ładny kształt bułek). Umieść w rozgrzanym do 40-50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia. Po około 30 minutach podnieś temperaturę do 180 stopni i rozpocznij wypiekanie. Kiedy będą rumiane (czas około 17-20 min.) wyjmij, pozostaw na kilka minut po wyjęciu ... Dalej pozostało się już tylko delektować pachnącymi bułeczkami. Dobrze sprawdzą się jako pieczywo na śniadanie czy kolację. Jako podkład pod smalczyk lub pasztet. Idealnie też komponują się z zupkami (np. grzybowymi). Smacznego!
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  9. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  10. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  11. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# podgrzewanie ziaren dyni i słonecznika wydobędzie z nich jeszcze mocniejszy aromat

# po zwinięciu każdej z bułek do wyrastania i pieczenia ułóż ją tak aby brzeg ciasta był pod spodem bułki, unikniesz jej rozwinięcia podczas pieczenia i wyrastania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglądają super, wypróbuje w najbliższym...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 14, 2017 at 15:35.

    Wyglądają super, wypróbuje w najbliższym czasie tmrc_emoticons.-))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam, dopiero niedawno trafiłam na ten przepis,...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lipca 14, 2017 at 12:56.

    Sam, dopiero niedawno trafiłam na ten przepis, upiekłam raz na spróbowanie i teraz piekę bardzo często... z podwójnej porcjiSmile Bułeczki są przepyszne, wręcz rewelacyjne!!! Zmieniam mąkę, z każdej wychodzą, i ziarenka. Super są np. z mąką gryczaną i pszenną ( 2cz/1cz), z migdałami... Bardzo dziękuję za przepisBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki BARDZO DOBRE!!! Robi się je dość...

    Zgłoszony przez Agary na stycznia 10, 2017 at 19:01.

    Bułeczki BARDZO DOBRE!!! Robi się je dość szybko. Sposób zwijania ciasta daje ciekawy efekt wizualny po upieczeniu. Sugerując się komentarzami dałam blisko 50 g wody więcej. Bułki (w połowie z mąki razowej) są chrupiące i miękkie w środku.

    Zamiast oliwy dałam olej z pestek dyni. Olej sezamowy muszę też czymś zastąpić - nie przepadam za jego smakiem, a jest dość mocno wuczuwalny w smaku.

    Przepis polecam, bo warto!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego ale wyszły

    Zgłoszony przez gabik31 na sierpnia 17, 2015 at 21:33.

    Nie wiem dlaczego ale wyszły mi twarde i ciężkie. Help!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam, upiekłam dzisiaj

    Zgłoszony przez broslawa na lipca 24, 2013 at 23:00.

    Sam, upiekłam dzisiaj bułeczki są bardzo smaczne ale dlaczego ciasto nie   uformowało mi się w kulę i dlatego chyba wyszły malo pulchne, czy dać więcej wody? Ter..... mam od niedawna i chyba dlatego mam klopoty. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Śmiało ... daję głowę uciąć,

    Zgłoszony przez SAM na października 6, 2012 at 16:26.

    tmrc_emoticons.;) Śmiało ... daję głowę uciąć, że będą smakowały.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam musze koniecznie zrobić

    Zgłoszony przez Anna500 na października 6, 2012 at 15:51.

    Sam musze koniecznie zrobić te buły, tak je wszyscy zachwalają tmrc_emoticons.D wygladają bardzo apetycznie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobilam tylko z dynia, na

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 4, 2012 at 22:05.

    Ja zrobilam tylko z dynia, na razie tmrc_emoticons.(  Jeszcze czekam , w ciocie mac, na ten slonecznik tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie upiekłam po raz

    Zgłoszony przez magi1 na października 4, 2012 at 12:15.

    Własnie upiekłam po raz kolejny Twoje bułeczki tmrc_emoticons.D są pyszne a zapach unosi się w całym domu tmrc_emoticons.D jeszcze raz dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bez stresu - nie gniewam się

    Zgłoszony przez SAM na września 26, 2012 at 11:22.

    tmrc_emoticons.;) bez stresu - nie gniewam się tmrc_emoticons.) Masz rację ... mogłyby pojawić się bułki z jajkiem w środku tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Byłoby całkiem logiczne,

    Zgłoszony przez gabi49 na września 26, 2012 at 10:18.

    Byłoby całkiem logiczne, gdybyś w opisie, na końcu , napisał : bułeczki posmarować rozbitym jajkiem. Jeżeli ktoś sobie wydrukował przepis bez zdjęć  i piecze bułeczki po jakimś czasie,  to może się nad tym zastanawiać, bo ciasto często też może być  z jajkiem. Nie gniewaj się, ale tak dla porządku, teraz jest  o.k.Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślałem, że to logiczne ...

    Zgłoszony przez SAM na września 25, 2012 at 22:27.

    tmrc_emoticons.) Myślałem, że to logiczne ... ale OK - dodałem adnotację.

    "1 jajko rozbite 1 łyżką ciepłej wody (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)"

    Słonecznik - wg. uznania tmrc_emoticons.) można dodać go znacznie więcej ... tylko jeżeli przesadzimy z ilością to większość później wypadnie z bułek po upieczeniu - trzeba więc z głową dobrać ilość maksymalną, aby nie przesadzić.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, tak jak przewidywałam -

    Zgłoszony przez gabi49 na września 25, 2012 at 21:46.

    SAM, tak jak przewidywałam - bułeczki są wyśmienite. W przepisie zapomniałeś napisać co robi się z tym jajkiem , ale domysliłam się , że ono jest do posmarowania bułeczek. Jeszcze jedno: zużyłam dużo więcej słonecznika, musiałam dodać nie zrumieniony, ale też było o.k. tmrc_emoticons.;) Cooking 7

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za pyszne

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 24, 2012 at 18:17.

    Sam dziękuję za pyszne bułeczki Cooking 7  moje ulubione tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brawo SAM kolejne pyszne

    Zgłoszony przez magi1 na września 23, 2012 at 19:10.

    Brawo SAM tmrc_emoticons.D kolejne pyszne bułeczki tmrc_emoticons.D są super tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D dzięki za przepisik tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER!   Uwielbiam Twoje

    Zgłoszony przez gabi49 na września 22, 2012 at 14:01.

    SUPER!   Uwielbiam Twoje bułeczki grillowe i te pewno również będą rewelacyjne. Z pewnością będę je piekła.Big Smile Cooking 7

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł,   dobre,

    Zgłoszony przez ElaK na września 22, 2012 at 12:30.

    Świetny pomysł, tmrc_emoticons.)   dobre, zdrowe, i można je dać do szkoły na przekąskę w czasie przerwy  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietne, wypròbuje:)

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 22, 2012 at 00:11.

    Swietne, wypròbujetmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze