3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Karpatka


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Wariant Karpatka

  • CIASTO
  • 100 g margaryny, do pieczenia
  • 250 g wody
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • BUDYŃ
  • 500 g mleka
  • 140 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru / może być ksylitol/
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • KREM
  • 300 g masła, z lodówki, pokrojonego na kawałki
  • kilka kropli aromatu rumowego, lub 2 łyżki amaretto
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. CIASTO

    2. Do Blokada naczynia miksującegowlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.

    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.

    5. Jajka dodawać pojedyńczo cały czas mieszać 1,5 min/obr. 3.

    6. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec około 30 min.

    7. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części.

    8. BUDYŃ

    9. Do Blokada naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać mleko, obydwie mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy. Gotować 10 min/100ºC/obr 3. Przełożyć do innego naczynia i wystudzić.

    10. KREM

    11. Do czystegoBlokada naczynia miksującego założyć motylek, włożyć masło i wymieszać 1 min/obr. 3.

    12. Budyń dodawać porcjami i wyrabiać ok 3-4 min/obr. 1.

    13. Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wypróbowałam przepis i ogólnie jest spoko,...

    Zgłoszony przez Jakmar48 na grudnia 19, 2022 at 11:03.

    Wypróbowałam przepis i ogólnie jest spoko, tylko ta masa strasznie zbita i muląca, generalnie dla mnie zdecydowanie za dużo mąki do budyniu, myślę że 80/90 g spokojnie by wystarczyło, no i cukier... Hmm za mało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • karpatka wyszla pyszna 😋 tylko musialam 2...

    Zgłoszony przez lilian242 na marca 17, 2019 at 17:53.

    karpatka wyszla pyszna 😋 tylko musialam 2 minuty dluzej mieszac mase ....wielkie dzieki za przepis 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto gotowe co do samego ciasta nie mam uwagi ...

    Zgłoszony przez isiagebacz na sierpnia 22, 2018 at 16:25.

    ciasto gotowe tmrc_emoticons.) co do samego ciasta nie mam uwagi tmrc_emoticons.) super konsystencja - extra fale. natomiast masa jak dla mnie malo slodka i zbyt gesta. leciutko do poprawki i bedzie wysmienita.Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • od dwoch dni szukam przepisu. widze ze ten jest...

    Zgłoszony przez isiagebacz na sierpnia 22, 2018 at 12:32.

    od dwoch dni szukam przepisu. widze ze ten jest nie przetestowany, a wiec zaryzykuje i zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze