 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     30 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 g masła, niesolonego
- 50 g oleju
- 120 g cukru, może być trzcinowy, lub ksylitol
- 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 40 g drożdże świeże
- 150 g mleka bez laktozy, lub innego
- 560 g mąki tortowej orkiszowej białej
- 1 łyżeczki soli, drobnej
KRUSZONKA
- 100 g mąki orkiszowe
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła, niesolonego
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- KRUSZONKA
 Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6.
 Przełożyć do innego naczynia.
 CIASTO.
 1. Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć po kolei: jajka+ żółtka + masło + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzwać 4 min/ 50 st.C/ obr.4 "Blokada naczynia miksującego"  włożyć po kolei: jajka+ żółtka + masło + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzwać 4 min/ 50 st.C/ obr.4
 2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/ "Ciasto" "Ciasto"
 3. Ciasto wyłożyć na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 4. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko białkiem i posypać kruszonką.
 5. Wstawić do zimnego piekarnika.
 6. Piec 30 min/ 100 st.C, a następnie 25 min/ 160 st.C
Porady
Mleko można zastąpić maślanką - będzie bardziej wilgotne.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciasta nie pozostawiać do wyrośnięcia?
Przepyszna drożdżówka . Nie miałam mąki orkiszowej więć zamieniłam na tortową a olej na kokosowy. Użyłam blaszki do pieczenia o wymiarach 28x24 cm .
 . Nie miałam mąki orkiszowej więć zamieniłam na tortową a olej na kokosowy. Użyłam blaszki do pieczenia o wymiarach 28x24 cm .
            
Jakich wymiarów jest ta blacha i czy mąkę orkiszową mogę zastąpć tortową zwykłą?