3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mocnoczekoladowa tarta - bez pieczenia


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Spód tarty

  • 180 gramy herbatników
  • 60 gramy czekolady ciemnej 70%
  • 60 gramy masła
  • 40 gramy miodu
  • 1 szczypty soli, (wzmocni smak czekolady)
  • 50 gramy wiórków kokosowych

Krem czekoladowy

  • 500 g śmietany 30%
  • 70 g masła
  • 200 g gorzkiej 70% czekolady
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczki żelatyny, (ok. płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml przegotowanej, ciepłej wody)

Dodatki / dekoracja

  • 2-3 łyżeczki kakao, (do posypania tarty)
  • 15-20 liście mięty, (do dekoracji)
  • 6
    6h 0min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Czekoladowy spód do tarty
  1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść herbatniki. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 6 ). Przekładamy do miseczki i odkładamy.
  2. Naczynia miksującego nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieszczamy pozostałe składniki: masło (60g), czekoladę gorzką w kawałkach (60g), łyżkę miodu (ok. 40g), małą szczyptę soli ( 4 min. | 50 stopni C | obr. 1 ) .
  3. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe (50g) i wcześniej rozdrobnione herbatniki (180g). Mieszamy ( 10 sek. | obr. 4-6 ).
  4. Otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć ciasto z brzegów naczynia i ponownie wymieszaj ( 10 sek. | obr. 4-6 ).
  5. Powstałym ciastem wyłóż spód tortownicy (rozmiar ok. 25 cm, najlepiej gdy będzie szczelna - ułatwi to późniejsze wylanie do niej musu czekoladowego, który początkowo będzie zupełnie płynny). Tak przygotowany spód wyrównaj ubijając dłonią, przykryj szczelnie folią (w cieście są tłuszcze a one łatwo łapią zapachy z lodówki) i umieść w lodówce. Przejdź do przygotowania musu czekoladowego.
  6. Mus czekoladowy
  7. Jeżeli w miarę dokładnie wyjęto ciasto to naczynia nie trzeba myć. W naczyniu miksującym umieść składniki na mus czekoladowy: śmietanę 30% (ok. 500ml), masło (70g), czekoladę gorzką (200g), brązowy cukier (50g). Podgrzewamy i rozpuszczamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 2 ).
  8. W tym czasie w małym kubeczku rozpuść żelatynę w 50ml przegotowanej ciepłej wody.
    Do rozpuszczonego musu czekoladowego dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. ( 15 sek. | obr. 2 ).
  9. Tak przygotowanym musem czekoladowym wypełniamy tortownicę z wcześniej wyziębionym spodem tarty. Tutaj - jeżeli masz wątpliwości, czy mus nie wypłynie Ci z tortownicy - zawsze możesz przygotowany mus schłodzić w lodówce około 1h i dopiero wylać na spód do tortownicy, po tym czasie będzie miał zupełnie inną konsystencję.
  10. Tak przygotowaną tartę schładzamy jeszcze 4-5h w lodówce. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

    Przed podaniem, wierzchnią część tarty, delikatnie posypujemy kakao.

    Pokrojone porcje możesz też ozdobić wg. uznania np. listkami mięty.

    Smakuje doskonale z filiżanką kawy.

    Tartę przechowujemy w lodówce.


    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*) Żelatynę możesz zastąpić Agarem.
Przyjmuje się, że 1 łyżka żelatyny odpowiada 1-2 łyżkom agaru.
Aby pozbyć się "morskiego" smaku agaru wystarczy go pogotować w wodzie ok. 10min.


Więcej wskazówek i oryginalny przepis:

http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=157&key=przepisy-thermomix


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • The advice you give is excellent; I've been...

    Zgłoszony przez Yulias na lutego 17, 2023 at 10:36.

    The advice you give is excellent; I've been reading your site and playing trap the mouse as a result.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze