3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 50 g masła, miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • Masa makowa:
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 80 g Migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
  • 4 białka
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
  • 120 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 200 g mleka
  • Ciasto:
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

    2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

     

    Masa makowa:

    3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

    5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

    6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

    7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

     

     

     

    Przygotowanie makowca:

    1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

    2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

     

    Lukier:

    1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
    2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Makowiec poprostu przepyszny, idealny i bardzo...

    Zgłoszony przez ellkkaa na grudnia 23, 2023 at 18:49.

    Makowiec poprostu przepyszny, idealny i bardzo prosty w wykonaniu.
    Cooking 7
    Polecam ten przepis 👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • KASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 23, 2022 at 20:32.

    KASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z gotowej masy to i tak dodawałam więcej bakalii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu...

    Zgłoszony przez IwonaIwona na grudnia 20, 2022 at 14:38.

    Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu na masę makową. Dodałam skórkę z pomarańczy i likier Amaretto. Wyszła WSPANIAŁA. Masą tą nadziałam mufunki. Niebo w gębie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda...

    Zgłoszony przez Atia na grudnia 23, 2020 at 08:34.

    Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda i smakuje.
    nie zawijałam ciasta w papier do pieczenia.
    Wstawilam do zimnego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 170 stopni. Nie popękał. 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego...

    Zgłoszony przez Andzia_1981 na grudnia 20, 2019 at 22:56.

    mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego przepisu, również uważam że mam powinno się parzyć przed zmieleniem. Tm poradził sobie z mokrym makiem. Wyszło super. Oto link
    https://www.google.com/amp/s/www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/thermomix-masa-makowa/amp/
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być...

    Zgłoszony przez EweMik na grudnia 14, 2019 at 11:05.

    Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być w cieście. Trzeba przeczytać przygotowanie i wszystko będzie jasne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nic rozumiem listy składników. Do lukieru...

    Zgłoszony przez Bat na grudnia 13, 2019 at 20:47.

    Nic rozumiem listy składników. Do lukieru drożdże ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry makowiec. Polecam.

    Zgłoszony przez Kachna70 na lutego 13, 2019 at 19:29.

    Bardzo dobry makowiec. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i...

    Zgłoszony przez ananasek na lutego 10, 2019 at 13:59.

    Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i wyszedł super, bardzo delikatne ciasto, następnym razem do maku dodam skórkę pomarańczową. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też pierwszy raz robiłam makowiec wyszedł...

    Zgłoszony przez Halina_TM5 na stycznia 11, 2019 at 14:01.

    Też pierwszy raz robiłam makowiec tmrc_emoticons.) wyszedł wyśmienity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz. udał się bez problemu,...

    Zgłoszony przez BarbaraBielaszewska na grudnia 26, 2018 at 19:31.

    Robiłam pierwszy raz. udał się bez problemu, idealny w smaku nawet w kilka dni po upieczeniu, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, ...

    Zgłoszony przez Olida na grudnia 17, 2018 at 11:37.

    Witam,
    pierwszy raz piekłam makowiec, wyszedł bardzo dobry,w dodatku wygląda idealnie, dziękuję za przepis.
    Jestem zupełnie niedoświadczoną osobą jeśli chodzi o słodkie wypieki, stąd poproszę o poradę.
    Makowiec wyszedł naprawdę smaczny, jednak wolałabym, żeby był bardziej wilgotny. Piekłam 50 min w 180 stopniach, góra-dół bez termoobiegu. Aby makowiec był wilgotniejszy powinnam piec krócej, na niższej temperaturze, czy może masa powinna być bardziej wilgotna? Będę wdzięczna za poradę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a czy mak ma byc gotowy z puszki czy może...

    Zgłoszony przez KASIAGRZESIUPIETRZ na grudnia 14, 2018 at 14:47.

    Witam, a czy mak ma byc gotowy z puszki czy może być sypany z woreczka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • extra taki makowiec mozna wciaz namietnie nawijac...

    Zgłoszony przez slawoo na stycznia 26, 2018 at 18:08.

    Smileextratmrc_emoticons.;-) taki makowiec mozna wciaz namietnie nawijac i futrowac
    gratulacje mixiii tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły 3 przepyszne makowce! A musze...

    Zgłoszony przez trada_13 na stycznia 3, 2018 at 23:46.

    Wyszły 3 przepyszne makowce! Cooking 7 A musze podkreślić, że makowca robiłam pierwszy raz w życiu. Cool Osobiście następnym razem dodam wiecej miodu Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa makowa jest wyśmienita, natomiast ciasto...

    Zgłoszony przez henrietta na grudnia 23, 2017 at 08:41.

    Masa makowa jest wyśmienita, natomiast ciasto robiłam według swojego sprawdzonego przepisu , bo ten przepis podany tu jest jakiś dziwny. Ogólnie makowiec wyszedł PYSZNY !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda ze w przepisie zapomniano podać ilości...

    Zgłoszony przez alka1337 na grudnia 22, 2017 at 12:13.

    Szkoda ze w przepisie zapomniano podać ilości drożdzy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iwonas44: torebeczka drożdży odpowiada 25g...

    Zgłoszony przez Wilczek2006 na grudnia 20, 2017 at 10:21.

    iwonas44: torebeczka drożdży odpowiada 25g świeżych.

    odnosząc się do przepisu dała bym 2 torebeczki 7-dmio gramowe (50g świeżych) bo więcej raczej było by za dużo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś tu nie gra, 60 gram drożdży do lukru?

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 18, 2017 at 23:20.

    Coś tu nie gra, 60 gram drożdży do lukru?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iwonas44:7 gramów drozdzy instant odpowiada 25...

    Zgłoszony przez wiola19 na listopada 20, 2017 at 09:04.

    iwonas44:7 gramów drozdzy instant odpowiada 25 gramom swiezych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czy ktos mi powie ile drozdzy suszonych nalezy...

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 20, 2017 at 05:19.

    a czy ktos mi powie ile drozdzy suszonych nalezy dac? mam ograniczony dostep dp swiezych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam makowiec, zawsze wydawało...

    Zgłoszony przez Nika83 na października 19, 2017 at 20:57.

    Pierwszy raz robiłam makowiec, zawsze wydawało mi się, że jest poza zasięgiem moich umiejętności tmrc_emoticons.) z tym przepisem wyszedł przepyszny, a właściwie 3 przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, polecam

    Zgłoszony przez JuJu89 na kwietnia 13, 2017 at 13:03.

    Pycha, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mamamysia napisał:...

    Zgłoszony przez malgorzatakrz na stycznia 26, 2017 at 00:58.

    mamamysia napisał:
    Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy TMSmile. Wszystko wyszło ok, szczególnie masa makowa, choć faktycznie w maku lekką goryczkę u mnie również dało się wyczuć. Ciasto wyszło mi bardzo twarde, ale przypuszczam, że to wina mąki-dałam poznańską, dlatego makowiec jest nieco "przyciężki". I robiłam wersję placka, nie ślimaka, czyli rozwałkowałam na 3 placki i przełożyłam 2 warstwami maku. Myślę, że dobry mak i mąka tortowa i następnym razem wyjdzie idealnie. A czy ktoś próbował najpierw przepłukać ziarna maku, obsuszyć na sitku i dopiero mielić? Wolałabym przed mieleniem mak przepłukać lub przelać wrzątkiem, w maszynce mieliłam zwykle mak już ugotowany, ale przypuszczam że TM może mieć problem ze zmieleniem mkkrych ziaren. Próbował ktoś?


    Kiedyś próbowałam zmielić sparzony mak i nie polecam. Musiałam małymi porcjami wkładać żeby uratować masę. Teraz kupuję mielony mak w Lidlu i jest ok, nie jest gorzki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy...

    Zgłoszony przez mamamysia na stycznia 23, 2017 at 15:49.

    Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy TMSmile. Wszystko wyszło ok, szczególnie masa makowa, choć faktycznie w maku lekką goryczkę u mnie również dało się wyczuć. Ciasto wyszło mi bardzo twarde, ale przypuszczam, że to wina mąki-dałam poznańską, dlatego makowiec jest nieco "przyciężki". I robiłam wersję placka, nie ślimaka, czyli rozwałkowałam na 3 placki i przełożyłam 2 warstwami maku. Myślę, że dobry mak i mąka tortowa i następnym razem wyjdzie idealnie. A czy ktoś próbował najpierw przepłukać ziarna maku, obsuszyć na sitku i dopiero mielić? Wolałabym przed mieleniem mak przepłukać lub przelać wrzątkiem, w maszynce mieliłam zwykle mak już ugotowany, ale przypuszczam że TM może mieć problem ze zmieleniem mkkrych ziaren. Próbował ktoś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Składniki się poprzesuwały i wylądowały w...

    Zgłoszony przez letka82 na grudnia 16, 2016 at 10:49.

    Składniki się poprzesuwały i wylądowały w "lukrze" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie z przepisu zniknęły początkowe...

    Zgłoszony przez MoniaR na grudnia 11, 2016 at 14:06.

    Faktycznie z przepisu zniknęły początkowe składniki, ale miałam wydrukowany wiec podaję: 200g mleka, 60g drożdży i 120g cukru. Smacznego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka...

    Zgłoszony przez AniaSto na października 29, 2016 at 13:46.

    Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka i drożdży trzeba dac do ciasta??????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj pierwszy w zyciu

    Zgłoszony przez ja-jola na sierpnia 21, 2016 at 16:24.

    Moj pierwszy w zyciu poczyniony makowiec...zszedl w niespelna 24h....niebianskio pyszny i bagatelnie prosty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha, pycha, pycha 

    Zgłoszony przez ufka30 na lipca 7, 2016 at 18:06.

    pycha, pycha, pycha  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!! Pierwszy raz

    Zgłoszony przez zdesio na kwietnia 26, 2016 at 16:21.

    Super!!!

    Pierwszy raz robiłam makowiec i wszystko się udało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO

    Zgłoszony przez awrzeszcz na kwietnia 19, 2016 at 20:40.

    WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO SIĘ UDAŁO

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam i udał się bez

    Zgłoszony przez sliweczka21 na marca 31, 2016 at 21:20.

    Robiłam i udał się bez problemu tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłem ten Makowiec. Bardzo

    Zgłoszony przez Samuel Paprocki na marca 30, 2016 at 18:23.

    Robiłem ten Makowiec. Bardzo jest pyszny. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Według mnie musiał być gorzki

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 30, 2016 at 12:19.

    Według mnie musiał być gorzki mak i nie wiem czy sparzenie by coś dało. Ten przepis na masę makową jest bardzo dobry i jeśli jest dobry mak, to masa wychodzi idealna tmrc_emoticons.) A najlepszy mak, to mak polski, który niestety w sklepach jest trudno dostępny, jeśli w ogóle. Większość sklepowego maku pochodzi z Czech i niestety ten bywa gorzkawy, a to wpływa na efekt ostateczny.

    Dobrym sposobem jest przed robieniem makowca spróbowanie surowego maku i jeśli nie będzie czuć w nim żadnej goryczki to będzie pewność, że makowiec wyjdzie bardzo dobry. Rozmawiałam na ten temat z cukiernikiem, który od lat robi pyszne makowce tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto drożdżowe ok, ale mak

    Zgłoszony przez Agulaga81 na marca 30, 2016 at 09:49.

    Ciasto drożdżowe ok, ale mak pozostawiał po sobie gorycz. Spróbowałam wymieszać go z masą makową z puszki ale to nic nie dało. Mak został wyrzucony, a z makownika  zrobiła się zwijanka z kakaem. Mak trzeba spażyć zanim przystąpi się do obróbki.  Na dziś,  przepis oceniam niziutko. tmrc_emoticons.( w sumie tylko za ciasto drożdżowe. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam właśnie

    Zgłoszony przez monkorze na stycznia 22, 2016 at 17:58.

    Pierwszy raz robiłam właśnie z książki i przypaliłam, gdybym tu trafiła wcześniej i poczytała komentarze to może nie przypaliłabym ciasta, dlatego te 5 gwiazdek jest też za to że chciało Ci się przepisać tmrc_emoticons.)  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz w życiu

    Zgłoszony przez Joanna0508 na stycznia 18, 2016 at 12:14.

    Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko udalo się idealnie. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wręcz "żywcem wzięty"

    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 12, 2016 at 16:08.

    Przepis wręcz "żywcem wzięty" z książki RADOŚĆ GOTOWANIA str. 228 tmrc_emoticons.;), nawet sposób przygotowania... Jedyna różnica, której się dopatrzyłam to w książce jest 200g orzechów włoskich i migdałów, a u Ciebie po 80g orzechów włoskich, laskowych i migdałów  Piekłam na Święta z książki, wyszedł doskonały i przepyszny.Daję 5 gwiazdek autorowi przepisu, ale Ty nim nie jesteś... Dla Ciebie ocena za "przepisanie"...

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry, jak z cukierni

    Zgłoszony przez monkorze na stycznia 6, 2016 at 22:07.

    bardzo dobry, jak z cukierni - trochę się wysuszył bo przez ten papier śniadaniowy nie ma podglądu  tmrc_emoticons.p  następnym razem zrobię 50 min 160 st

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój mak również był gorzki.

    Zgłoszony przez moniczka353 na stycznia 3, 2016 at 09:01.

    Mój mak również był gorzki. Zastanawiałam się czy zależy od maku, czy też może orzechy włoskie dodały goryczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Zrobiłam w tym roku po

    Zgłoszony przez Maniusia na stycznia 2, 2016 at 12:15.

    Witam. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy ( bo to moje pierwsze Święta z TM5 tmrc_emoticons.) . Piekłam 50 minut i troszkę mi się przypiekł. Ale mak ma jakąś goryczkę. Klasycznie przygotowując mak trzeba go najpierw sparzyć i odlać tę wodę, właśnie po to, żeby pozbyć się tej goryczy. Tutaj tego się nie robi, ale też nikt nie wspomina , że miał taki problem. Może ja coś źle zrobiłam. Poza tym jednym szczegółem makowiec rewelacja tmrc_emoticons.) Pozdrawiam noworocznie!

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Robiłam na święta

    Zgłoszony przez Baś...ka na grudnia 30, 2015 at 09:02.

    Witam

    Robiłam na święta -pyszny !!! (tylko mak dodatkowo przemieliłam maszynką bo z Tx wydawał Mi się jeszcze nie do końca zmielony-być może taki miał być????

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry gdy świeży, na

    Zgłoszony przez Kawiarenka na grudnia 28, 2015 at 18:35.

    Bardzo dobry gdy świeży, na drugi dzień juz nieco suchy choć zawinelam w folie. Jeden zamrozilam, ciekawe jaki będzie po odmrozeniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam po raz pierwszy w

    Zgłoszony przez izylda na grudnia 25, 2015 at 11:00.

    Robiłam po raz pierwszy w życiu, wyszedł przepyszny i świetnie prezentował się na wigilijnym stole. Polecam! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, przepis super,polecm.

    Zgłoszony przez agapasieczna na grudnia 23, 2015 at 22:17.

    Witam, przepis super,polecm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty i pyszny

    Zgłoszony przez olan65 na grudnia 23, 2015 at 17:58.

    prosty i pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie

    Zgłoszony przez viola309 na grudnia 23, 2015 at 14:06.

    Właśnie zrobiłam,smaczny,polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję

    Zgłoszony przez olejanko na grudnia 10, 2015 at 12:57.

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj. Maku nie trzeba

    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 10, 2015 at 10:30.

    Witaj. Maku nie trzeba namaczać. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •