thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 20/12/10
zmieniono dnia: 02/05/22

Składniki

  • 50 g masła, miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • Masa makowa:
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 80 g Migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
  • 4 białka
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
  • 120 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 200 g mleka
  • Ciasto:

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

    2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

     

    Masa makowa:

    3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

    5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

    6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

    7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

     

     

     

    Przygotowanie makowca:

    1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

    2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

     

    Lukier:

    1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
    2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 21, 2024 at 16:43

    Źle jest podany przepis albo źle się wyświetlają skałdniki
    Jest:

    50 g masła, miękkiego
    4 żółtka
    600 g mąki pszennej
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast

    Masa makowa:
    80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
    80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
    80 g Migdałów
    500 g maku
    350 g mleka
    100 g rodzynek
    150 g cukru
    150 g miodu
    ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
    4 białka

    Lukier:
    200 g cukru
    20 g w
    120 g cukru
    60 g drożdży
    200 g mleka
    Ciasto:

    A powinno być:

    Ciasto:
    50 g masła, miękkiego
    4 żółtka
    600 g mąki pszennej
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
    120 g cukru
    60 g drożdży
    200 g mleka

    Masa makowa:
    80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
    80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
    80 g Migdałów
    500 g maku
    350 g mleka
    100 g rodzynek
    150 g cukru
    150 g miodu
    ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
    4 białko

    Lukier
    200 g cukru
    20 g wody

  • grudnia 23, 2023 at 18:49

    Makowiec poprostu przepyszny, idealny i bardzo prosty w wykonaniu.
    Cooking 7
    Polecam ten przepis 👌

  • grudnia 23, 2022 at 20:32

    KASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z gotowej masy to i tak dodawałam więcej bakalii

  • grudnia 20, 2022 at 14:38

    Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu na masę makową. Dodałam skórkę z pomarańczy i likier Amaretto. Wyszła WSPANIAŁA. Masą tą nadziałam mufunki. Niebo w gębie.

  • grudnia 23, 2020 at 08:34
    5.0

    Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda i smakuje.
    nie zawijałam ciasta w papier do pieczenia.
    Wstawilam do zimnego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 170 stopni. Nie popękał. 😀

  • grudnia 20, 2019 at 22:56

    mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego przepisu, również uważam że mam powinno się parzyć przed zmieleniem. Tm poradził sobie z mokrym makiem. Wyszło super. Oto link
    https://www.google.com/amp/s/www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/thermomix-masa-makowa/amp/
    Pozdrawiam

  • grudnia 14, 2019 at 11:05

    Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być w cieście. Trzeba przeczytać przygotowanie i wszystko będzie jasne.

  • grudnia 13, 2019 at 20:47

    Nic rozumiem listy składników. Do lukieru drożdże ?

  • lutego 13, 2019 at 19:29
    5.0

    Bardzo dobry makowiec. Polecam.

  • lutego 10, 2019 at 13:59

    Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i wyszedł super, bardzo delikatne ciasto, następnym razem do maku dodam skórkę pomarańczową. Dziękuję za przepis.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: