Makowiec Przepis jest testowany
Author picture Mixi
utworzono: 12/20/10 zmieniono dnia: 12/18/14

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

Makowiec
  • 50 g masła, miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • Masa makowa:
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 80 g migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
  • 4 białka
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
  • 120 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 200 g mleka
  • Ciasto:
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie 1h 0min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

    2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2 min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

     

    Masa makowa:

    3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

    5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

    6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

    7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

     

     

     

    Przygotowanie makowca:

    1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

    2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

     

    Lukier:

    1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
    2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mamamysia napisał:...
    Zgłoszony przez malgorzatakrz na stycznia 26, 2017 at 00:58.

    mamamysia napisał:
    Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy TMSmile. Wszystko wyszło ok, szczególnie masa makowa, choć faktycznie w maku lekką goryczkę u mnie również dało się wyczuć. Ciasto wyszło mi bardzo twarde, ale przypuszczam, że to wina mąki-dałam poznańską, dlatego makowiec jest nieco "przyciężki". I robiłam wersję placka, nie ślimaka, czyli rozwałkowałam na 3 placki i przełożyłam 2 warstwami maku. Myślę, że dobry mak i mąka tortowa i następnym razem wyjdzie idealnie. A czy ktoś próbował najpierw przepłukać ziarna maku, obsuszyć na sitku i dopiero mielić? Wolałabym przed mieleniem mak przepłukać lub przelać wrzątkiem, w maszynce mieliłam zwykle mak już ugotowany, ale przypuszczam że TM może mieć problem ze zmieleniem mkkrych ziaren. Próbował ktoś?


    Kiedyś próbowałam zmielić sparzony mak i nie polecam. Musiałam małymi porcjami wkładać żeby uratować masę. Teraz kupuję mielony mak w Lidlu i jest ok, nie jest gorzki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy...
    Zgłoszony przez mamamysia na stycznia 23, 2017 at 15:49.

    Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy TMSmile. Wszystko wyszło ok, szczególnie masa makowa, choć faktycznie w maku lekką goryczkę u mnie również dało się wyczuć. Ciasto wyszło mi bardzo twarde, ale przypuszczam, że to wina mąki-dałam poznańską, dlatego makowiec jest nieco "przyciężki". I robiłam wersję placka, nie ślimaka, czyli rozwałkowałam na 3 placki i przełożyłam 2 warstwami maku. Myślę, że dobry mak i mąka tortowa i następnym razem wyjdzie idealnie. A czy ktoś próbował najpierw przepłukać ziarna maku, obsuszyć na sitku i dopiero mielić? Wolałabym przed mieleniem mak przepłukać lub przelać wrzątkiem, w maszynce mieliłam zwykle mak już ugotowany, ale przypuszczam że TM może mieć problem ze zmieleniem mkkrych ziaren. Próbował ktoś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Składniki się poprzesuwały i wylądowały w...
    Zgłoszony przez letka82 na grudnia 16, 2016 at 10:49.

    Składniki się poprzesuwały i wylądowały w "lukrze" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie z przepisu zniknęły początkowe...
    Zgłoszony przez MoniaR na grudnia 11, 2016 at 14:06.

    Faktycznie z przepisu zniknęły początkowe składniki, ale miałam wydrukowany wiec podaję: 200g mleka, 60g drożdży i 120g cukru. Smacznego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka...
    Zgłoszony przez AniaSto na października 29, 2016 at 13:46.

    Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka i drożdży trzeba dac do ciasta??????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj pierwszy w zyciu
    Zgłoszony przez ja-jola na sierpnia 21, 2016 at 16:24.

    Moj pierwszy w zyciu poczyniony makowiec...zszedl w niespelna 24h....niebianskio pyszny i bagatelnie prosty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha, pycha, pycha 
    Zgłoszony przez ufka30 na lipca 7, 2016 at 18:06.

    pycha, pycha, pycha  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!! Pierwszy raz
    Zgłoszony przez zdesio na kwietnia 26, 2016 at 16:21.

    Super!!!

    Pierwszy raz robiłam makowiec i wszystko się udało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO
    Zgłoszony przez awrzeszcz na kwietnia 19, 2016 at 20:40.

    WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO SIĘ UDAŁO

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam i udał się bez
    Zgłoszony przez sliweczka21 na marca 31, 2016 at 21:20.

    Robiłam i udał się bez problemu tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłem ten Makowiec. Bardzo
    Zgłoszony przez Samuel Paprocki na marca 30, 2016 at 18:23.

    Robiłem ten Makowiec. Bardzo jest pyszny. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Według mnie musiał być gorzki
    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 30, 2016 at 12:19.

    Według mnie musiał być gorzki mak i nie wiem czy sparzenie by coś dało. Ten przepis na masę makową jest bardzo dobry i jeśli jest dobry mak, to masa wychodzi idealna tmrc_emoticons.) A najlepszy mak, to mak polski, który niestety w sklepach jest trudno dostępny, jeśli w ogóle. Większość sklepowego maku pochodzi z Czech i niestety ten bywa gorzkawy, a to wpływa na efekt ostateczny.

    Dobrym sposobem jest przed robieniem makowca spróbowanie surowego maku i jeśli nie będzie czuć w nim żadnej goryczki to będzie pewność, że makowiec wyjdzie bardzo dobry. Rozmawiałam na ten temat z cukiernikiem, który od lat robi pyszne makowce tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto drożdżowe ok, ale mak
    Zgłoszony przez Agulaga81 na marca 30, 2016 at 09:49.

    Ciasto drożdżowe ok, ale mak pozostawiał po sobie gorycz. Spróbowałam wymieszać go z masą makową z puszki ale to nic nie dało. Mak został wyrzucony, a z makownika  zrobiła się zwijanka z kakaem. Mak trzeba spażyć zanim przystąpi się do obróbki.  Na dziś,  przepis oceniam niziutko. tmrc_emoticons.( w sumie tylko za ciasto drożdżowe. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam właśnie
    Zgłoszony przez monkorze na stycznia 22, 2016 at 17:58.

    Pierwszy raz robiłam właśnie z książki i przypaliłam, gdybym tu trafiła wcześniej i poczytała komentarze to może nie przypaliłabym ciasta, dlatego te 5 gwiazdek jest też za to że chciało Ci się przepisać tmrc_emoticons.)  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierwszy raz w życiu
    Zgłoszony przez Joanna0508 na stycznia 18, 2016 at 12:14.

    Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko udalo się idealnie. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wręcz "żywcem wzięty"
    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 12, 2016 at 16:08.

    Przepis wręcz "żywcem wzięty" z książki RADOŚĆ GOTOWANIA str. 228 tmrc_emoticons.;), nawet sposób przygotowania... Jedyna różnica, której się dopatrzyłam to w książce jest 200g orzechów włoskich i migdałów, a u Ciebie po 80g orzechów włoskich, laskowych i migdałów  Piekłam na Święta z książki, wyszedł doskonały i przepyszny.Daję 5 gwiazdek autorowi przepisu, ale Ty nim nie jesteś... Dla Ciebie ocena za "przepisanie"...

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry, jak z cukierni
    Zgłoszony przez monkorze na stycznia 6, 2016 at 22:07.

    bardzo dobry, jak z cukierni - trochę się wysuszył bo przez ten papier śniadaniowy nie ma podglądu  tmrc_emoticons.p  następnym razem zrobię 50 min 160 st

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój mak również był gorzki.
    Zgłoszony przez moniczka353 na stycznia 3, 2016 at 09:01.

    Mój mak również był gorzki. Zastanawiałam się czy zależy od maku, czy też może orzechy włoskie dodały goryczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Zrobiłam w tym roku po
    Zgłoszony przez Maniusia na stycznia 2, 2016 at 12:15.

    Witam. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy ( bo to moje pierwsze Święta z TM5 tmrc_emoticons.) . Piekłam 50 minut i troszkę mi się przypiekł. Ale mak ma jakąś goryczkę. Klasycznie przygotowując mak trzeba go najpierw sparzyć i odlać tę wodę, właśnie po to, żeby pozbyć się tej goryczy. Tutaj tego się nie robi, ale też nikt nie wspomina , że miał taki problem. Może ja coś źle zrobiłam. Poza tym jednym szczegółem makowiec rewelacja tmrc_emoticons.) Pozdrawiam noworocznie!

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Robiłam na święta
    Zgłoszony przez Baś...ka na grudnia 30, 2015 at 09:02.

    Witam

    Robiłam na święta -pyszny !!! (tylko mak dodatkowo przemieliłam maszynką bo z Tx wydawał Mi się jeszcze nie do końca zmielony-być może taki miał być????

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry gdy świeży, na
    Zgłoszony przez Kawiarenka na grudnia 28, 2015 at 18:35.

    Bardzo dobry gdy świeży, na drugi dzień juz nieco suchy choć zawinelam w folie. Jeden zamrozilam, ciekawe jaki będzie po odmrozeniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam po raz pierwszy w
    Zgłoszony przez izylda na grudnia 25, 2015 at 11:00.

    Robiłam po raz pierwszy w życiu, wyszedł przepyszny i świetnie prezentował się na wigilijnym stole. Polecam! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, przepis super,polecm.
    Zgłoszony przez agapasieczna na grudnia 23, 2015 at 22:17.

    Witam, przepis super,polecm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty i pyszny
    Zgłoszony przez olan65 na grudnia 23, 2015 at 17:58.

    prosty i pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie
    Zgłoszony przez viola309 na grudnia 23, 2015 at 14:06.

    Właśnie zrobiłam,smaczny,polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję
    Zgłoszony przez olejanko na grudnia 10, 2015 at 12:57.

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj. Maku nie trzeba
    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 10, 2015 at 10:30.

    Witaj. Maku nie trzeba namaczać. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grzanie góra-dół Pozdrawiam
    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 10, 2015 at 09:58.

    Grzanie góra-dół tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak ustawić piekarnik?
    Zgłoszony przez olejanko na grudnia 10, 2015 at 00:12.

    Jak ustawić piekarnik? Termoobieg czy grzanie góra-dół ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy mak trzeba wcześniej
    Zgłoszony przez AgaLond na listopada 23, 2015 at 21:34.

    A czy mak trzeba wcześniej namoczyć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wyprobowania przed
    Zgłoszony przez JANIA0811 na listopada 6, 2015 at 16:46.

    Do wyprobowania przed swietami Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystałam przepis na masę
    Zgłoszony przez AngelinaK na czerwca 8, 2015 at 16:39.

    Wykorzystałam przepis na masę makową i zrobiłam makowiec na kruchym cieście. Wyszedł również rewelacyjny, a rodzinka szczęśliwa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec pyszny , goście
    Zgłoszony przez Doda2501 na lutego 4, 2015 at 14:09.

    Makowiec pyszny , goście zachwyceni tmrc_emoticons.)

     Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec przepyszny !
    Zgłoszony przez beatka40 na stycznia 21, 2015 at 15:59.

    Makowiec przepyszny !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny makowiec (smak
    Zgłoszony przez gonela na stycznia 1, 2015 at 20:17.

    Pyszny makowiec (smak dziecinstwa)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec rewelacja, zawsze
    Zgłoszony przez Iwka na grudnia 29, 2014 at 21:02.

    Makowiec rewelacja, zawsze bałam się podchodzić to tego wypieku, ale w tej chwili mogę go robić przy każdej okazji. Dzięki za przepis 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zależy od piekarnika
    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 22, 2014 at 22:40.

    Wszystko zależy od piekarnika tmrc_emoticons.;) pierwszy makowiec rownież mi się przypalił, za drugim razem zmniejszyłam temperaturę do 160*C i piekłam ok 50 minut i było OK.Dzisiaj piekę na 160*C Love Każdy piekarnik inaczej piecze Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam dziś zabieram się za
    Zgłoszony przez malgorzata 12 na grudnia 22, 2014 at 04:48.

    Witam dziś zabieram się za makowiec bo jest rewelacyjny Cooking 7 Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam dziękuję za przepis
    Zgłoszony przez gosiaczek180163 na grudnia 22, 2014 at 01:01.

    Witam dziękuję za przepis makowiec rewelacyjny Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, tylko spiekł mi się
    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 21, 2014 at 21:08.

    Pyszny, tylko spiekł mi się za bardzo, był zawinięty w pergamin więc nie było widać tego podczas pieczenia.Piekłam 50 min , ale widocznie to zalezy od piekarnika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak wstawiasz do zimnego
    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 21, 2014 at 17:56.

    Tak wstawiasz do zimnego piekarnika i od tego momentu liczysz czas nie czekasz aż piekarnik osiągnie tem. 190 stopni. Powodzenia. Moje makowce są właśnie w piekarniku , też robię pierwszy raz z tego przepisu , zobaczymy co wyjdzie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o podpowiedź. Pierwsxy
    Zgłoszony przez malograb1 na grudnia 21, 2014 at 14:40.

    Proszę o podpowiedź. Pierwsxy raz będę robić i nie wiem jedej rzeczy.Mam wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 min w temp 190. Te 60 minut to piekę od momentu wstawienia do zimnego piekarnika czy 60 min od momentu osiągnięcia temp.190??? Proszę podpowiedzcietmrc_emoticons.) może głupie pytanie ale nie robiłam wcześniej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam ten makowiec pierwszy
    Zgłoszony przez anka0209 na grudnia 19, 2014 at 20:50.

    Piekłam ten makowiec pierwszy raz i jestem zachwycona. Masa makowa to mistrzostwo świata nie wspominając ciasta - rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekę ten makowiec już 3 rok
    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 19, 2014 at 18:57.

    piekę ten makowiec już 3 rok zawsze wychodzi doskonały  tmrc_emoticons.)polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super smaczny...juz drugie
    Zgłoszony przez kocik72 na grudnia 19, 2014 at 17:34.

    super smaczny...juz drugie swieta pieke

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no i chyba się odważę....
    Zgłoszony przez rumina na grudnia 9, 2014 at 14:33.

    no i chyba się odważę.... wypróbuje przed świętami...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super smaczny i bardzo prosty
    Zgłoszony przez ika777 na grudnia 7, 2014 at 20:24.

    Super smaczny i bardzo prosty Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj piekłam makowce
    Zgłoszony przez Monia Trębacz na listopada 30, 2014 at 21:24.

    Wczoraj piekłam tmrc_emoticons.) makowce rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Przepis brzmi pysznie,
    Zgłoszony przez e-linka na października 11, 2014 at 10:44.

    Witam. Przepis brzmi pysznie, a czy bedzie tez tak smakowal?. Zaraz bede ten makowiec przygotowywac to i pewnie dzis jeszcze go sprobuje i skomentuje. tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny makowiec,
    Zgłoszony przez Brutus77 na kwietnia 16, 2014 at 09:25.

    Fantastyczny makowiec, najlepszy jaki jadłem i bardzo prostu w wykonaniu - jak na makowiec. Do maku dodałem utarte żółtko z 1 łyżeczka cukru na koniec  - dzięki temu masa makowa jest wilgotna po upieczeniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •