Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
- 50 g masła, miękkiego
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
- Masa makowa:
- 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
- 80 g Migdałów
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
- 4 białka
- Lukier:
- 200 g cukru
- 20 g wody
- 120 g cukru
- 60 g drożdży
- 200 g mleka
- Ciasto:
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.
2. Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa:
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.
5. Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.
6. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.
Przygotowanie makowca:
1. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.
2. Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.
Lukier:
- Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
- Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Komentarze
OdpowiedzKASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z...
KASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z gotowej masy to i tak dodawałam więcej bakalii
Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu...
Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu na masę makową. Dodałam skórkę z pomarańczy i likier Amaretto. Wyszła WSPANIAŁA. Masą tą nadziałam mufunki. Niebo w gębie.
Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda...
Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda i smakuje.
nie zawijałam ciasta w papier do pieczenia.
Wstawilam do zimnego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 170 stopni. Nie popękał. 😀
mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego...
mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego przepisu, również uważam że mam powinno się parzyć przed zmieleniem. Tm poradził sobie z mokrym makiem. Wyszło super. Oto link
https://www.google.com/amp/s/www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/thermomix-masa-makowa/amp/
Pozdrawiam
Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być...
Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być w cieście. Trzeba przeczytać przygotowanie i wszystko będzie jasne.
Nic rozumiem listy składników. Do lukieru...
Nic rozumiem listy składników. Do lukieru drożdże ?
Bardzo dobry makowiec. Polecam.
Bardzo dobry makowiec. Polecam.
Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i...
Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i wyszedł super, bardzo delikatne ciasto, następnym razem do maku dodam skórkę pomarańczową. Dziękuję za przepis.
Też pierwszy raz robiłam makowiec wyszedł...
Też pierwszy raz robiłam makowiec
wyszedł wyśmienity.
Robiłam pierwszy raz. udał się bez problemu,...
Robiłam pierwszy raz. udał się bez problemu, idealny w smaku nawet w kilka dni po upieczeniu, polecam
Witam, ...
Witam,
pierwszy raz piekłam makowiec, wyszedł bardzo dobry,w dodatku wygląda idealnie, dziękuję za przepis.
Jestem zupełnie niedoświadczoną osobą jeśli chodzi o słodkie wypieki, stąd poproszę o poradę.
Makowiec wyszedł naprawdę smaczny, jednak wolałabym, żeby był bardziej wilgotny. Piekłam 50 min w 180 stopniach, góra-dół bez termoobiegu. Aby makowiec był wilgotniejszy powinnam piec krócej, na niższej temperaturze, czy może masa powinna być bardziej wilgotna? Będę wdzięczna za poradę.
Witam, a czy mak ma byc gotowy z puszki czy może...
Witam, a czy mak ma byc gotowy z puszki czy może być sypany z woreczka?
extra taki makowiec mozna wciaz namietnie nawijac...
gratulacje mixiii
Wyszły 3 przepyszne makowce! A musze...
Wyszły 3 przepyszne makowce!
A musze podkreślić, że makowca robiłam pierwszy raz w życiu.
Osobiście następnym razem dodam wiecej miodu
Masa makowa jest wyśmienita, natomiast ciasto...
Masa makowa jest wyśmienita, natomiast ciasto robiłam według swojego sprawdzonego przepisu , bo ten przepis podany tu jest jakiś dziwny. Ogólnie makowiec wyszedł PYSZNY !!!
Szkoda ze w przepisie zapomniano podać ilości...
Szkoda ze w przepisie zapomniano podać ilości drożdzy
iwonas44: torebeczka drożdży odpowiada 25g...
iwonas44: torebeczka drożdży odpowiada 25g świeżych.
odnosząc się do przepisu dała bym 2 torebeczki 7-dmio gramowe (50g świeżych) bo więcej raczej było by za dużo.
Coś tu nie gra, 60 gram drożdży do lukru?
Coś tu nie gra, 60 gram drożdży do lukru?
iwonas44:7 gramów drozdzy instant odpowiada 25...
iwonas44:7 gramów drozdzy instant odpowiada 25 gramom swiezych
a czy ktos mi powie ile drozdzy suszonych nalezy...
a czy ktos mi powie ile drozdzy suszonych nalezy dac? mam ograniczony dostep dp swiezych
Pierwszy raz robiłam makowiec, zawsze wydawało...
Pierwszy raz robiłam makowiec, zawsze wydawało mi się, że jest poza zasięgiem moich umiejętności
z tym przepisem wyszedł przepyszny, a właściwie 3 przepyszne.
Pycha, polecam
Pycha, polecam
mamamysia napisał:...
Kiedyś próbowałam zmielić sparzony mak i nie polecam. Musiałam małymi porcjami wkładać żeby uratować masę. Teraz kupuję mielony mak w Lidlu i jest ok, nie jest gorzki.
Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy...
Wczoraj robiłam, moje pierwsze ciasto przy pomocy TM
. Wszystko wyszło ok, szczególnie masa makowa, choć faktycznie w maku lekką goryczkę u mnie również dało się wyczuć. Ciasto wyszło mi bardzo twarde, ale przypuszczam, że to wina mąki-dałam poznańską, dlatego makowiec jest nieco "przyciężki". I robiłam wersję placka, nie ślimaka, czyli rozwałkowałam na 3 placki i przełożyłam 2 warstwami maku. Myślę, że dobry mak i mąka tortowa i następnym razem wyjdzie idealnie. A czy ktoś próbował najpierw przepłukać ziarna maku, obsuszyć na sitku i dopiero mielić? Wolałabym przed mieleniem mak przepłukać lub przelać wrzątkiem, w maszynce mieliłam zwykle mak już ugotowany, ale przypuszczam że TM może mieć problem ze zmieleniem mkkrych ziaren. Próbował ktoś?
Składniki się poprzesuwały i wylądowały w...
Składniki się poprzesuwały i wylądowały w "lukrze"
Faktycznie z przepisu zniknęły początkowe...
Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka...
Wszystko super tylko powiedzcie mi ile tego mleka i drożdży trzeba dac do ciasta??????
Moj pierwszy w zyciu
Moj pierwszy w zyciu poczyniony makowiec...zszedl w niespelna 24h....niebianskio pyszny i bagatelnie prosty
pycha, pycha, pycha
pycha, pycha, pycha
Super!!! Pierwszy raz
Super!!!
Pierwszy raz robiłam makowiec i wszystko się udało.
WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO
WSPANIAŁY WYPIEK, WSZYSTKO SIĘ UDAŁO
Robiłam i udał się bez
Robiłam i udał się bez problemu
Robiłem ten Makowiec. Bardzo
Robiłem ten Makowiec. Bardzo jest pyszny. Polecam
Według mnie musiał być gorzki
Według mnie musiał być gorzki mak i nie wiem czy sparzenie by coś dało. Ten przepis na masę makową jest bardzo dobry i jeśli jest dobry mak, to masa wychodzi idealna
A najlepszy mak, to mak polski, który niestety w sklepach jest trudno dostępny, jeśli w ogóle. Większość sklepowego maku pochodzi z Czech i niestety ten bywa gorzkawy, a to wpływa na efekt ostateczny.
Dobrym sposobem jest przed robieniem makowca spróbowanie surowego maku i jeśli nie będzie czuć w nim żadnej goryczki to będzie pewność, że makowiec wyjdzie bardzo dobry. Rozmawiałam na ten temat z cukiernikiem, który od lat robi pyszne makowce
Ciasto drożdżowe ok, ale mak
Ciasto drożdżowe ok, ale mak pozostawiał po sobie gorycz. Spróbowałam wymieszać go z masą makową z puszki ale to nic nie dało. Mak został wyrzucony, a z makownika zrobiła się zwijanka z kakaem. Mak trzeba spażyć zanim przystąpi się do obróbki. Na dziś, przepis oceniam niziutko.
w sumie tylko za ciasto drożdżowe.
Pierwszy raz robiłam właśnie
Pierwszy raz robiłam właśnie z książki i przypaliłam, gdybym tu trafiła wcześniej i poczytała komentarze to może nie przypaliłabym ciasta, dlatego te 5 gwiazdek jest też za to że chciało Ci się przepisać
pozdrawiam
Robiłam pierwszy raz w życiu
Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko udalo się idealnie. Polecam!
Przepis wręcz "żywcem wzięty"
Przepis wręcz "żywcem wzięty" z książki RADOŚĆ GOTOWANIA str. 228
, nawet sposób przygotowania... Jedyna różnica, której się dopatrzyłam to w książce jest 200g orzechów włoskich i migdałów, a u Ciebie po 80g orzechów włoskich, laskowych i migdałów Piekłam na Święta z książki, wyszedł doskonały i przepyszny.Daję 5 gwiazdek autorowi przepisu, ale Ty nim nie jesteś... Dla Ciebie ocena za "przepisanie"...
bardzo dobry, jak z cukierni
bardzo dobry, jak z cukierni - trochę się wysuszył bo przez ten papier śniadaniowy nie ma podglądu
następnym razem zrobię 50 min 160 st
Mój mak również był gorzki.
Mój mak również był gorzki. Zastanawiałam się czy zależy od maku, czy też może orzechy włoskie dodały goryczy.
Witam. Zrobiłam w tym roku po
Witam. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy ( bo to moje pierwsze Święta z TM5
. Piekłam 50 minut i troszkę mi się przypiekł. Ale mak ma jakąś goryczkę. Klasycznie przygotowując mak trzeba go najpierw sparzyć i odlać tę wodę, właśnie po to, żeby pozbyć się tej goryczy. Tutaj tego się nie robi, ale też nikt nie wspomina , że miał taki problem. Może ja coś źle zrobiłam. Poza tym jednym szczegółem makowiec rewelacja
Pozdrawiam noworocznie!
Mania
Witam Robiłam na święta
Witam
Robiłam na święta -pyszny !!! (tylko mak dodatkowo przemieliłam maszynką bo z Tx wydawał Mi się jeszcze nie do końca zmielony-być może taki miał być????
Bardzo dobry gdy świeży, na
Bardzo dobry gdy świeży, na drugi dzień juz nieco suchy choć zawinelam w folie. Jeden zamrozilam, ciekawe jaki będzie po odmrozeniu.
Robiłam po raz pierwszy w
Robiłam po raz pierwszy w życiu, wyszedł przepyszny i świetnie prezentował się na wigilijnym stole. Polecam!
Witam, przepis super,polecm.
Witam, przepis super,polecm.
prosty i pyszny
prosty i pyszny
Właśnie
Właśnie zrobiłam,smaczny,polecam.
Dziękuję
Dziękuję
Witaj. Maku nie trzeba
Witaj. Maku nie trzeba namaczać. Pozdrawiam
Grzanie góra-dół Pozdrawiam
Grzanie góra-dół
Pozdrawiam