3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe)


Wydrukuj:
4

Składniki

60 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasteczka

  • 200 g zimnego masła
  • 120 g ksylitolu
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypty soli
  • 1 łyżeczek ekstraktu waniliowego
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruche ciasteczka kukurydziane
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki zimne masło. Dodać mąkę, skrobię, ksylitol, żółtki i jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.

    2. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./obr.5

    3. Wyjąć kopystką ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.

    4. Rozgrzać piekarnik do 180*C (termoobieg)

    5. Wyjać z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką kukurydzianą na grubość 3mm, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

    6. Ciasteczka można posmarować lekko roztrzepanym pozostałym białkiem

    7. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut do lekko złotego koloru

    8. Odstawić do ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast ksylitolu można użyć drobnego cukru.

Skrobię ziemniaczaną można zamienić skrobią kukurydzianą

Zamiast ekstraktu można użyć cukier wanilinowy



Aby ciasto się lepiej wałkowało można wałkować przez folię spożywczą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne, dawno szukałam dobrego przepisu na...

    Zgłoszony przez natalia.kowalska3 na maja 21, 2020 at 19:17.

    Przepyszne, dawno szukałam dobrego przepisu na ciasto kruche. Ja nie wycinałam i nie rozwałkowywałam tylko nabierałam ciasto łyżką (ok 1/3 kopiastej łyżki) na dłoń i formowałam kulki w kształcie orzecha i na blachę, a potem tylko lekko dociskałam dłonią i tworzyły się piękne koliste ciasteczka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wałkować te ciasteczka, jak i wszystkie...

    Zgłoszony przez k_kwiatuszek na października 27, 2016 at 19:41.

    Polecam wałkować te ciasteczka, jak i wszystkie kruche, przez folię spożywczą, nie trzeba będzie podsypywać tyle mąką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne, kruche, maślane. Polecam. Trochę z...

    Zgłoszony przez katarzynakry na października 22, 2016 at 10:17.

    Smaczne, kruche, maślane. Polecam. Trochę z rozwałkowaniem ciasta miałam kłopot mocno się kleiło i trzeba dużo podsypać mąki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasteczka wyszły

    Zgłoszony przez GGabriela na października 5, 2016 at 12:24.

    Ciasteczka wyszły przepyszne. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Kruchutkie,

    Zgłoszony przez Kawiarenka na czerwca 8, 2016 at 19:12.

    Rewelacja. Kruchutkie, maślane i bez maki pszennej. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo kruche ale za to jakie

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 7, 2016 at 15:39.

    Bardzo kruche ale za to jakie smacznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakowały! To

    Zgłoszony przez k_kwiatuszek na stycznia 29, 2016 at 18:33.

    Cieszę się że smakowały! To zdecydowanie moje najbardziej ulubione ciasteczka bezglutenowe  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj piekłam , zamiast

    Zgłoszony przez Maniusia na stycznia 29, 2016 at 08:18.

    Wczoraj piekłam , zamiast ksylitolu dałam cukier trzcinowy. Część ciasteczek po posmarowaniu białkiem posypałam też cukrem. Bez tego i tak były słodziutkie, ale z tą posypką chyba jeszcze bardziej mi smakowały. Ciasteczka rewelacja, znikały prawie prosto z blaszki. Z pewnością będę robiła je częściej. Pyszniutkie tmrc_emoticons.)

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Apetycznie! 

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 25, 2016 at 20:05.

    Apetycznie! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze