Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Nadzienie
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np. do piernika
Lukier
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka kilka kropel soku z cytryny
ciasto
- 15 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 350 g maki pszen, (dałam 100 g maki razowej, własnej roboty)
- 70 g puree z dyni
- 50 g wody
- 50 g mleka
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Drugie danie Dodatek Deser Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Naturalne Kreatywne Niedrogie Bez alkoholu Duńska Fińska Kanadyjska Norweska Skandynawska Szwedzka Praliny/słodycze Ciastka Bułka
5
Przygotowanie
- W naczyniu wymieszać mleko, wodę, 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże 3 min./37st./obr. 2. Dodać masło, resztę cukru, jajko, jogurt, pure dyniowe oraz mąkę. Wyrobić 3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przykryć ścierką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie należy przełożyć je na stolnicę i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem i obficie posypać cukrem wymieszanym z przyprawami. Następnie należy ściśle zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na paski. Można zwinąć z obu stron, tak aby powstały podwójne zawijaski przypominające serduszka. Przekładamy zwijarce na blachę I pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Pieczemy w 175 st. C 25 minut aż osiągną złoty kolor. Ucieramy lukier i polewamy lekko przestygnięte ciastka.
Zawijaski
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zapraszam na mojego bloga //gorzkawkuchni.blogspot.com
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz70 g, już uzupełniłam w
70 g, już uzupełniłam w przepisie
a ile tego puree dyniowego?
a ile tego puree dyniowego?