3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dyniowe zawijaski z cynamonem


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np. do piernika

Lukier

  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kilka kropel soku z cytryny

ciasto

  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego
  • 350 g maki pszen, (dałam 100 g maki razowej, własnej roboty)
  • 70 g puree z dyni
  • 50 g wody
  • 50 g mleka
5

Przygotowanie

    Zawijaski
  1. W naczyniu wymieszać mleko, wodę, 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże 3 min./37st./obr. 2. Dodać masło, resztę cukru, jajko, jogurt, pure dyniowe oraz mąkę. Wyrobić 3 min./Closed lid/Dough mode. Ciasto przykryć ścierką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut.  Kiedy ciasto wyrośnie należy przełożyć je na stolnicę i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem i obficie posypać cukrem wymieszanym z przyprawami.  Następnie należy ściśle zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na paski. Można zwinąć z obu stron, tak aby powstały podwójne zawijaski przypominające serduszka. Przekładamy zwijarce na blachę I pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Pieczemy w 175 st. C 25 minut aż osiągną złoty kolor. Ucieramy lukier i polewamy lekko przestygnięte ciastka.

     

10
11

Porady

Zapraszam na mojego bloga //gorzkawkuchni.blogspot.com


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz