3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe z burakami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Polewa

  • 200 g czekolady, 50% kakao
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczki neutralnego oleju
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie

Ciasto

  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 380 g brązowego cukru, lub drobnego cukru do wypieków
  • 15 g cukru waniliowego, przygotowanego w Thermomixie
  • 1 szczypty soli
  • 50 g grubo posiekanej czekolady
  • 1 otarta skórka z pomarańczy
  • 300 g oleju o neutralnym smaku
  • 5 jajek
  • 280 g mąki pszennej
  • 380 g ugotowanych i obranych buraków
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.


    Do naczynia miksujacego włozyć pokrojone buraki i olej zmiksować 1min/obr.6. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i utrzeć 1min/obr.6.


    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, czekoladę i dokładnie wymieszać.


    Dodać do miski masę buraczaną i wymieszać krótko do połączenia składników.


    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 75 minut.

  2. Polewa
  3. Do czystego naczynia miksującego wlać smietankę i podgrzać 2min/90st.C/obr.2.


    Dodać pokruszoną czekoladę olej i ekstrakt z wanili wyrobić 3min/80st.C/obr.3.


    Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.


    Dla dekoracji można przyozdobić lentylkami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

To ciasto to świetny sposób aby przemycić buraczki, u dzieci które ich nie lubią.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super ciasto - mokre i słodkie....

    Zgłoszony przez konduktorka na listopada 28, 2017 at 21:31.

    Super ciasto - mokre i słodkie.
    Dzieci nie wyczuły buraka tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione i zjedzone gocie zachwyceni polecam

    Zgłoszony przez Lucy74 na maja 21, 2017 at 16:26.

    Zrobione i zjedzone. goście zachwyceni. polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!!! Dodałam prawie 0,5kg buraków i...

    Zgłoszony przez Kuraniedomowa na marca 14, 2017 at 13:03.

    Pyszne!!! Dodałam prawie 0,5kg buraków i 100g ciemnej czekolady- nie lubię jak mi cos zostaje tmrc_emoticons.). Wyszło, wilgotne, puszyste i mega czekoladowe. Dzieci zachwycone, buraka nie wyczuły tmrc_emoticons.))

    Przepis, do którego bede wracać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne Genialne Genialne

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 5, 2015 at 11:47.

    Genialne Genialne Genialne Genialne  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie włożyłam do

    Zgłoszony przez klusiaM na października 2, 2015 at 15:22.

    Właśnie włożyłam do piekarnika. Moja córka ma bardzo niskie żelazo, może cokolwiek z tego buraka dobrego zostanie, choć nie wiem czy pieczone to to samo. Ona bardzo lubi sok jabłkowo-buraczany Royal Apple, ale ostatni nie mogę spotkać. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło rewelacyjnie

    Zgłoszony przez weronika.w na września 24, 2015 at 21:40.

    Wyszło rewelacyjnie Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zaczynam robić ☺

    Zgłoszony przez weronika.w na września 24, 2015 at 19:00.

    Właśnie zaczynam robić ☺ rozumiem że razem z jajkami i skórką pomaranczową dodać olej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Napewno wypróbuje.

    Zgłoszony przez Agn. na marca 26, 2015 at 08:13.

    Dziękuje tmrc_emoticons.)

    Napewno wypróbuje. Robiłam juz ciasta czekoladowe z fasoli, z cukinii, teraz czas na czerwone buraczki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prostokątna blaszka ok. 30x40

    Zgłoszony przez Agtatka na marca 25, 2015 at 23:03.

    Prostokątna blaszka ok. 30x40 cm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jakiej wielkości formę są

    Zgłoszony przez Agn. na marca 25, 2015 at 20:37.

    Na jakiej wielkości formę są te składniki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ;0Dobre, dla wielbicieli

    Zgłoszony przez Alka-p na stycznia 16, 2015 at 23:03.

    ;0Dobre, dla wielbicieli czekolady- jest MEGAczekoladowe... Proponuję przełożyć kwaskowatym dżemem...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto  było wyśmienite, 

    Zgłoszony przez Szarlotka na grudnia 7, 2014 at 19:25.

    Ciasto  było wyśmienite,  Cooking 7 dodałyśmy do naszej kolekcji i na pewno same też zrobimy wkrótce.

    bardzo dziękujemy za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze