3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto buraczane-brownie z malinami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto buraczane-brownie z malinami

Ciasto

  • 3 porcje czerwonych buraków, 1 kg lub 3 duże
  • 300 gramów mleka roślinnego, w ostateczności może być krowie, 1 szklanka
  • 1 łyżki mielonego siemienia lnianego, + 3 łyżki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, (można zastąpić syropem z agawy lub syropem daktylowym-1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki puree z buraka (wcześniej zmiksowanego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, ja dodaję razową lub graham
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli
  • 200-250 gramów malin mrożonych lub świeżych

POLEWA

  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 1/2 mleczko kokosowe, szklanki
  • 1 łyżeczki kawy zbożowej
  • kakao lub wiórki lub posiekane orzechy
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
    2. Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 60 minut.
    Upieczone buraki wyjąć z folii i ostudzić, a potem obrać, dodać do naczynia miksujacego i zmiksować - obroty 10 przez 30-50 sekund. Przełożyc do innego naczynia.
    3. Umyć naczynie miksujące
    4. Do naczynia miksującego wlać mlekoi ocet jabłkowy i odstawić na 5 minut.
    5. Siemię zalać wodą i odstawić na 3 minuty.
    6. W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cukru)
    7. Spęczniałe siemię wrzucić do mleka i octu, dodać cukier i mokre składniki i zmiksować 15 sek obroty 5 Jeśli trzeba wydłuż czas, aby uzyskać puszystą masę.
    8. Zmniejsz obroty do 1 i przez otwór w naczyniu łyżką powoli wsypywać suche składniki cały czas miksując na małych obrotach. Kiedy wszystkieskładniki będą w misce, przez chwilę miksować na gładką masę. (około 20 sek)
    9. Dodaj maliny i wymieszaj obroty wsteczne 1/15 sekund
    10. . Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 minut w pekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. POLEWA
  3. W między czasie umyć naczynie miksujące połączyć wszystkie składniki polewy i podgrzewać, cały czas mieszając,aż do całkowitego roztopienia się czekolady. -około 1 minuta obroty 1, temperatura 50 stopni. 12. odstawić na co najmniej 30 minut do ostygnięcia.
  4. Upieczone ciasto ostudzić, polać polewą (jeśli za bardzo zgęstnieje w czasie studzenia ciasta, delikatnie ją podgrzać) i posypać kakao/wiórkami albo orzechami.. Smacznegotmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto zainspirowane przepisem z Jadłonomii Marty Dymek
Ciasto nie wyrasta duże-dlatego warto brać mniejszą formę np. kwadratową


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy