Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Ciasto na tartę
- 75 g masła, (+ do natłuszczenia formy)
- 150 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego TM, (lub wanilinowego)
- 50 g wody
Nadzienie
- 30 g cukru
- 10 g masła
- 1-2 gruszki
- kilka malin, (mogą być mrożone)
- kilka borówek, (mogą być mrożone)
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Formę do tarty (ok. 25-26 cm) natłuścić, posypać mąką i odstawić.
Ciasto:
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę - wymieszać 20s./obr. 4, a następnie wyrobić 10s./"Obroty wsteczne" /obr. 1, aż ciasto odejdzie od noży.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, następnie ponakłuwać widelcem i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. (góra/dół).
Wykończenie:
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć gęsto na cieście w kształcie rozety. Dodać wg uznania inne owoce - ja szczerze polecam maliny, które po upieczeniu smakują bajecznie!
Na końcu ok. 10g masła pokroić na malutkie kawałeczki i rozlożyć na wierzchu tarty.
Piec 30-35 min.
Smacznego!
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczna tarta - szybka i prosta w...
Bardzo smaczna tarta - szybka i prosta w przygotowaniu, a wszyscy się nią zajadają. Następnym razem dam jeszcze więcej owoców.
Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier...
Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier dałam brązowy do posypania a Ok 5 minut przed końcem posypałam tartę płatkami migdałów.
Ciasta starczyło na 26cm foremkę - tylko taka mam 😃
Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę,...
Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę, że można je spokojnie wykorzystać również do tarty na słono nie tylko na słodko - MNIAM
Jaga252
Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki...
Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki zachwycone smakiem pieczonej gruszki
Poezja smaku 😊
Poezja smaku 😊