3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Aromatyczna tarta gruszkowo-malinowa


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto na tartę

  • 75 g masła, (+ do natłuszczenia formy)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego TM, (lub wanilinowego)
  • 50 g wody

Nadzienie

  • 30 g cukru
  • 10 g masła
  • 1-2 gruszki
  • kilka malin, (mogą być mrożone)
  • kilka borówek, (mogą być mrożone)
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Formę do tarty (ok. 25-26 cm) natłuścić, posypać mąką i odstawić.

    Ciasto:

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę - wymieszać 20s./obr. 4, a następnie wyrobić 10s./Obroty wsteczne/obr. 1, aż ciasto odejdzie od noży.

    Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, następnie ponakłuwać widelcem i odstawić.

    Rozgrzać piekarnik do 200 st. (góra/dół).

    Wykończenie:

    Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć gęsto na cieście w kształcie rozety. Dodać wg uznania inne owoce - ja szczerze polecam maliny, które po upieczeniu smakują bajecznie!

    Na końcu ok. 10g masła pokroić na malutkie kawałeczki i rozlożyć na wierzchu tarty.

    Piec 30-35 min.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczna tarta - szybka i prosta w...

    Zgłoszony przez adorable na listopada 4, 2019 at 15:34.

    Bardzo smaczna tarta - szybka i prosta w przygotowaniu, a wszyscy się nią zajadają. Następnym razem dam jeszcze więcej owoców. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier...

    Zgłoszony przez ilionesku na września 13, 2018 at 13:12.

    Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier dałam brązowy do posypania a Ok 5 minut przed końcem posypałam tartę płatkami migdałów.
    Ciasta starczyło na 26cm foremkę - tylko taka mam 😃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę,...

    Zgłoszony przez jaga252 na sierpnia 30, 2018 at 17:22.

    Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę, że można je spokojnie wykorzystać również do tarty na słono nie tylko na słodko - MNIAM

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki...

    Zgłoszony przez annazzajac na listopada 12, 2016 at 18:10.

    Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki zachwycone smakiem pieczonej gruszki tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poezja smaku 😊

    Zgłoszony przez Kasia.I na listopada 2, 2016 at 23:34.

    Poezja smaku 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze