3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zakwas z buraków do barszczyku


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Zakwas z buraków

  • 250 g czerwonych buraków, obranych przekrojonych na mniejsze części
  • 125 g marchwi, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g selera, obranego i pokrojonego na mniejsze części
  • 125 g pietuyszki, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g kiszonej kapusty
  • 1 ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 jałowiec
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1250 g wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 6
    1min
    Czas całkowity 1min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Przegotowaną wodę mieszamy z solą i odstawiamy. Następnie doClosed lid wkładamy buraki,marchew, seler, pietruszkę,kwaszoną kapustę i pozostałe przyprawy 3-4s /obr.5. Zawartość przekładamy do słoja i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą . Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.Czas kiszenia załeży od temperatury w pomieszczeniu. Ukiszony zakwas zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce jeszcze kilka dni, aby spowolnić proces fermentacji. Zakwas dodajemy do barszczu i nie tyko ...tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nie dodajemy chleba. Zakwas raz dziennie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. To co pozostało z kwaszenia można jeszcze raz zalać ciepłą wodą z solą i uzyskamy tak kolejną porcję zakwasutmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy