3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zakwas z buraków do barszczyku


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Zakwas z buraków

  • 250 g czerwonych buraków, obranych przekrojonych na mniejsze części
  • 125 g marchwi, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g selera, obranego i pokrojonego na mniejsze części
  • 125 g pietuyszki, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g kiszonej kapusty
  • 1 ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 jałowiec
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1250 g wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 6
    1min
    Czas całkowity 1min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przegotowaną wodę mieszamy z solą i odstawiamy. Następnie doBlokada naczynia miksującego wkładamy buraki,marchew, seler, pietruszkę,kwaszoną kapustę i pozostałe przyprawy 3-4s /obr.5. Zawartość przekładamy do słoja i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą . Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.Czas kiszenia załeży od temperatury w pomieszczeniu. Ukiszony zakwas zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce jeszcze kilka dni, aby spowolnić proces fermentacji. Zakwas dodajemy do barszczu i nie tyko ...tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie dodajemy chleba. Zakwas raz dziennie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. To co pozostało z kwaszenia można jeszcze raz zalać ciepłą wodą z solą i uzyskamy tak kolejną porcję zakwasutmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez babiczanka na lutego 2, 2021 at 18:07.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Woila: Dziękuję za opinię Bardzo się cieszę,...

    Zgłoszony przez babiczanka na lutego 25, 2020 at 21:44.

    Woila: Dziękuję za opiniętmrc_emoticons.) Bardzo się cieszę, że przepis się przydał tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam zakwas,barszczyk wyszedł bardzo dobry...

    Zgłoszony przez Woila na lutego 25, 2020 at 21:37.

    Polecam zakwas,barszczyk wyszedł bardzo dobry nawet lepszy niż z przepisu na platformie Cookido tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze