3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Warzywa w sosie holenderskim


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Warzywa w sosie holenderskim

  • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w podłużne ćwiartki
  • 500 g kalarepy, pokrojonej w słupki (jak frytki)
  • 500 g marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g groszku, mrożonego
  • Sos:
  • 60 g białego wina
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 15 g liści bazylii, pociętych w paski
  • 6
    50min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Warzywa :
      Ziemniaki umieścić w koszyczku, kalarepę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, marchewkę w jej górnej części.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 2.
    3. Do marchewki dodać groszek, dalej gotować 5 min/Varoma/obr. 2.
    4. Varomę i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujące.

      Sos holenderski:

    5. Do naczynia miksującego wlać wino, sok z cytryny, włożyć masło, żółtka, cukier, sól i pieprz, gotować 6 min/80°C/obr. 4.
    6. Dodać jogurt i bazylię, wymieszać 10 s/obr. 3.
    7. Ziemniaki i warzywa podawać polane sosem.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz