3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Warzywa na parze z miodem i cytryną


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Warzywa na parze z miodem i cytryną

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowgo
  • 1 kawałek imbiru (2-3 cm), pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 papryczka chilli, mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula, przekrojona na połówki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 500 g wody
  • 800 g mieszanki warzyw, nej, (np. marchew, cukinia.groszek, papryka, pieczarki, brokuły itp.)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Warzywa ułożyć na przystawce Varoma, te wymagające krótszego czasu gotowania (np. pieczarki, cukinia) na jej górnej części.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać bulion warzywny, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min/Varoma/obr. 1.
    3. Przystawkę Varoma odstawić w ciepłe miejsce, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar.
    4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę i imbir, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
    5. Dodać olej sezamowy, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    6. Dodać miód, podgrzać 2 min/80°C/obr. 1.
    7. Dodać 120 g wywaru z gotowania, sos sojowy i sok z cytryny, gotować przy zdjętej miarce MT 5 min/Varoma/obr. 1.
    8. Otrzymanym sosem polać ciepłe warzywa.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz