thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 12/08/17

Składniki

  • 10 gorkiszu lub pszenicy
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 20 s/obr. 10.
    2. Dodać ziemniaki, lekko rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ok. 25 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4.
    4. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placki ziemniaczane

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 28, 2018 at 14:20

    Najlepsze placki ziemniaczane jakie jadłam!!!!!DziękujęSmile

  • września 23, 2018 at 16:31

    Czym można zastąpić orkisz?

  • września 4, 2018 at 19:40

    najbardziej lubie ze śmietaną

  • sierpnia 12, 2017 at 04:45

    Zrobiłam z 1,5 porcji w TM5 w 3 wariantach:
    1. Smażona na patelni pycha - na następny raz dla męża spróbóje dodać cebulę,

    2. Do ostatniej partii smażonej na patelni dałam trochę czarnuszka i słonecznika - też pycha.
    3. Wylałam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem. Piekłam w 200 stopniach 20 min i tu mi nie wyszło, ale wydaje mi się, że to mój błąd bo za grubą warstwę wlałam i raczej powinna to być zwykła blacha, bo raczej tam się zamiast ładnie usmażyć to zrobił zakalec. Ale to moje wydziwianie i eksperymenty w kuchni tmrc_emoticons.-)

  • lipca 30, 2016 at 16:11

    Bardzo smaczne i chrupiące  Love

    Dałam 60 g orkiszu, mąkę ziemniaczaną pominęłam (okazało się, że nie ma w szafce), reszta jak w przepisie.

    Polecam!

  • maja 5, 2016 at 11:17
    5.0

    Są na prawdę smaczne! Moja zmiana polegała (zasugerowałam się komentarzami) na zmniejszeniu mąki ziemniaczanej do 10 g, zaś zwiększeniu ilości pszenicy do 50 g (trzeba dłużej mielić!). Dodałam też cebulę - ok 80 g. Nie rozpadały się - pyszne tmrc_emoticons.))

  • maja 4, 2016 at 14:40

    Placki wyszły super, takie jak lubię! Ja czywiście dodałam 50 g cebuli, bo dla mnie cebula musi byćtmrc_emoticons.) Do tego łyżeczkę słodkiej papryki. Smażą się świetnie - nie rozpadają się.

  • kwietnia 22, 2015 at 13:40

    Placuszki palce lizaćtmrc_emoticons.)

    Również mniej mąki ziemniaczanej dodałam.

  • marca 5, 2015 at 18:38

    pyszne

  • marca 28, 2014 at 14:27

    zrobiłam dzisiaj, zwiększyłam orkiszu kosztem mąki ziemniaczanej. Super mniamuśne tmrc_emoticons.;)

     

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: