thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 18/07/12
zmieniono dnia: 03/09/17

Składniki

Ciasto

  • 750 g cukinii
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 170 g bułki tartej
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, według uznania
  • soli, według uznania
  • pieprz ziołowy, według uznania

Sos

  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie, suszone, według uznania
  • soli, według uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto i sos
  1. 1. Cukinię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić 8s/obr5 , cukinię przełożyć na sitko, odstwić na 15 min. aż puści sok.

    2. W tym czasie przygotować sos. Rozdrobnić czosnek 3s/obr10, dodać jogurt, zioła i sól, wymieszać 4s/obr5

    3. Cebulę rozdrobnić 3s/obr5, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz wymieszać 4s/obr5. Dodać odsączoną cukinię i posiekane zioła wymieszać ok 12s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr3.

    4. Placuszki nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placki z cukinii

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 30, 2022 at 14:35

    Beznadziejny przepis, placki rozwalają się, dodałam dwa jajka i trochę mąki ziemniaczanej to już się nie rozwalały , ale w smaku i tak nie były zbyt szałowe.

  • czerwca 5, 2019 at 19:39

    Placki wyszły bardzo średnie . Rozwaliły się na patelni i wcale nie powaliły mnie na kolana swoim smakiem . Nie zrobię więcej .

  • lipca 11, 2018 at 08:17

    uwilebiam cukinie tmrc_emoticons.) Smaczny Przepis ! pamietam jak mama smazyła mi ją w plasterkach obtoczonych jajkiem i bułka tartą na patelni mmmm tmrc_emoticons.) teraz jest łatwiej i szybciej w TM tmrc_emoticons.)

  • listopada 7, 2017 at 13:15

    Przepis beznadziejny,placki sie rozwalily na patelni

  • września 5, 2017 at 18:08

    Czytając poniższe komentarze, z pewną dozą sceptycyzmu podeszłam do przepisu.
    Konsystencja moich była zbyt rzadka (odsączyłam tylko 5 minut) dodałam więc mąkę pszenną w ilości pożądanej konsystencji tmrc_emoticons.)
    Placki obłędne w smaku. Dziękujęza inspirację.

  • sierpnia 8, 2017 at 14:31

    Placki pyszne. Jeszcze lepsze, niż tradycyjne ziemniaczane! Ciasto idealne, ale od razu dodałam łyżkę skrobi ziemniaczanej. Pychotka !!! Mniam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 7, 2017 at 14:13

    Opiniuję negatywnie!
    placki, nie dość że się rozwalają na patelni tworząc ciapę, to na dodatek, za sprawą bułki tartej, napompowane są olejem, co dla dbających o zdrową dietę jest nie do przyjęcia. Proponuję poszukać innego,przepisu, bo cukinia zasługuje na to by zrobić z niej pyszne i zdrowe placuszki.

  • lipca 20, 2017 at 16:55

    Placki smaczne, jednak rozlatywały się podczas smażenia. Pomogła mąka ziemniaczana tak na oko - około 1,5 łyżki

  • listopada 18, 2016 at 11:58

    Zrobiłam z połowy porcji i rozleciały się na patelni. Pierwsza tura została w formie paćki. Do reszty dodałam troszkę mąki i były idealne tmrc_emoticons.)

  • listopada 4, 2016 at 19:17
    5.0

    Właśnie zrobiłam placuszki, wyszły pyszne i delikatne... Pycha...

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: