Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie
- 300 g wody, mineralnej, niegazowanej
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon i słodzik, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać jajka, wymieszać 15 s/obr. 4.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 3.
- Naleśniki usmażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon i słodzik, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzSmażyłam jako placki. Polecam
Smażyłam jako placki. Polecam
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Naleśniki smakują równie dobrze z wisniami lub jagodami (nie dodajemy wtedy cynamonu).
Fajnie puszyste, jednak smak taki sobie
Fajnie puszyste, jednak smak taki sobie
Ciekawe. Usmazylam troszkę
Ciekawe. Usmazylam troszkę grubsze (jak omlety) ładnie się upiekly i dobrze smakowaly. Podałam z syropem klonowym i dżemem. Pyszne śniadanko
Dla mnie smaczne, zamiast
Dla mnie smaczne, zamiast słodzika dałam stewie i dodałam szczyptę soli. Tez piekłam małe placuszki.
na pewno jest to alternatywa do zwykłych naleśników
mamoska
Mnie wyszło średnio. Nie wiem
Mnie wyszło średnio. Nie wiem czy to przez to, że zapomniałam jabłka przełożyc do innego naczynia. Ale jak na moje oko to chyba nie powinno miec to dużego znaczenia, że do jabłek dodałam pozostałe składniki. Ja też robiłam placki tak jak moja poprzedniczka. Początkowo te placuszki były mniej smaczne ale jak zmodyfikowałam nieco przepis to wyszły lepsze.
Osobiście smażyłam nie jako
Osobiście smażyłam nie jako naleśniki, tylko jako małe placuszki. Niestety jak były większe, to nie dopiekały się w środku. Tak ogólnie, to smaczne