3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nadziewane bakłażany


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plastry
  • 100 g kaszy kuskus
  • 250 g wody
  • 50 g moreli, suszonych
  • 50 g suszonych pomidorów, z oleju, odsączonych, w dużych kawałkach
  • 0,5 pęczka Natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 bakłażany, średniej wielkości
  • 50 g Migdałów
  • 1 jajko
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 10 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    2. Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką, zostawiając ścianki o grubości 1 cm, zachować miąższ.
    3. Wydrążone połówki skropić sokiem z cytryny, lekko przyprawić solą i pieprzem.
    4. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, pomidory, morele, wydrążony miąższ, rozdrobnić 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 3 min/100°C/obr. 1.
    6. Dodać kuskus, dusić 5 min/70°C/obr. 1.
    7. Dodać wcześniej rozdrobnione składniki, cebulkę, jajko, ½ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, wymieszać przy pomocy kopystki 15 s/ Counter-clockwise operation /obr. 2.
    8. Połówki bakłażana obficie wypełnić uzyskanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
    9. Umieścić w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia ok. 30 min/temp. 200°C.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz