3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Dahl

  • 1 marchew, pokrojona na kawałki
  • świeża kolendra, liście
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren musztardowca
  • 2,5 centymetra imbiru świeżego, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula duza, przekrojona na ćwiartki
  • 30 gramów oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, (płaska)
  • 300 gramów wody
  • 500 gramów mleka kokosowego
  • 320 gramów czerwonej soczewicy
  • 350 gramów pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki lub z puszki - można dodac pomidorową passatę
  • sok z jednej limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Marchewkę i kolendrę umieszczamy w naczyniu miksującym: 5 sek/obroty 7 – odkładamy do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wkładamy kmin rzymski i ziarna musztardowca – mielimy: 25 sek/obroty 8.

    3. Dodajemy imbir, czosnek, cebulę – siekamy 5 sek/obroty 7

    4. Zgarniamy ze ścianek naczynia kopystką.

    5. Dodajemy olej oraz marchewkę z kolendrą i dusimy: 3 min/100 stopni/obroty 1

    6. Dodajemy przyprawy: garam masala, kurkumę i paprykę i dusimy: 1 min/100 stopni/obroty 1

    7. Dodajemy wodę, mleko kokosowe, soczewicę i pomidory - gotujemy: 15 min/100 stopni/obroty 1

    8. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz do smaku - gotujemy jeszcze przez 5 min/100 stopni/obroty 1

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Dahl podajemy gorący. Świetnie smakuje z chlebkami naan i opcjonalnie z odrobiną jogurtu naturalnego.

 

Opcje:

Świeżą kolendrę można opcjonalnie zastąpić natką pietruszki a ziarna musztardowca ziarnami kolendry – postępować jak w przepisie.

Jeśli używacie mleka z puszki to w przepisie można zmienić proporcje i dodać: 400 g mleka kokosowego (jedna puszka) i 400 g wody.

 

Kokosowy Dahl świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu, ale także po rozmrożeniu, może więc stanowić idealne danie na sytuacje „awaryjne”.

Smacznego tmrc_emoticons.-)

Inspiracja: Blog sugercoatit.com


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyśmienite danie. Wyjątkowy, orientalny smak. Do...

    Zgłoszony przez jacaplaca na września 9, 2017 at 11:45.

    Wyśmienite danie. Wyjątkowy, orientalny smak. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje świetnie - zwłaszcza z chlebkami naan.

    Zgłoszony przez Pinus na lutego 18, 2017 at 12:26.

    Smakuje świetnie - zwłaszcza z chlebkami naan.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze