3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

flan cebulowy


Wydrukuj:
4

Składniki

  • ciasto:
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 100 g mąki
  • 50 g startego cheddara
  • 70 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g zimnej wody
  • nadzienie:
  • 400 g konfitury z cebuli
  • 200 g twarożku, śmietankowego
  • 3 jajka
  • 50 g mleka albo śmietany
  • 10 g startego parmezanu
  • szczypta świeżo startego pieprzu
  • szczypta kminku (w ziarnach albo mielonego)
  • wierzch:
  • 50 g gruyera pokrojonego na kawałki
  • 100 g cheddara pokrojonego na kawałki
  • 20 g startego parmezanu
  • garść posiekanych oliwek
  • 6
    48min
    Czas całkowity 3min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. ciasto:

    1. Zemleć ziarna pszenicy (30 sek., obr. 8 ).

    2. Dodać mąkę, masło, sól i ser, wymieszać, dolewając stopniowo wodę przez otwór w pokrywie (10 sek., obr. 6).

    3. Wyrobić ciasto (20 sek., Closed lid Dough mode ).

    4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 195 st.

    5. Schłodzone ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wylepić równo spód i brzegi, ponakłuwać widelcem i zapiec przez 10 min.

    6. Wyjąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190 st.

     

    nadzienie:

    1. Na zapieczone ciasto wyłożyć konfiturę z cebuli.

    2. W Thermomixie wymieszać twarożek, jajka, mleko/ śmietanę i parmezan (6 sek., obr. 5).

    3. Wylać masę na ciasto z cebulą.

    4. Posypać pieprzem i kminkiem.

     

    wierzch:

    1. Zetrzeć ser (5 sek., obr. 5).

    2. Rozprowadzić ser na wierzchu flanu.

    3. Posypać oliwkami.

    4. Piec w temp. 190 st. przez 30-45 min. (aż flan się zetnie).

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smakowicie to się zapowiada, proszę tylko o...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na listopada 11, 2017 at 19:38.

    Smakowicie to się zapowiada, proszę tylko o wyjaśnienie jak robi się konfiturę z cebuli bo jeszcze nie robiłam a cebulę uwielbiam w każdej postaci więc już zacieszam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze