thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

na burgery warzywne

  • 1 cebula
  • 15 gramy oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbków czosnku
  • 2 łyżki natka pietruszki, świeża, tylko liście
  • 225 gramy czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odcedzonej z zalewy z puszki
  • 155 gramy pieczarek
  • 35 gramy płatków owsianych
  • 100 gramy mąki chlebowej, pszennej pelnoziarnistej albo orkiszowejj
  • 1 łyżeczki przecieru pomidorowego, z puszki, albo ketchupu
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1,5 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 szczypty oregano, suszone
  • 60 gramy bułki tartej

do przekladania bulek na burgery

  • 1 pomidor, do przekladnia bulek na burgery
  • 1 ogórek konserwowy, do przekladnia bulek na burgery
  • 2 łyżki Ketchupu, do przekladnia bulek na burgery
  • 4 liście sałaty masłowej, do przekladnia bulek na burgery (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piekarnik podgrzac na 180°C. Cebule, oliwe i oliwek oraz pietruszke i czosnek wrzucic do TM. Ustawic mielenie: 5 sek., obr. 5.

    Potem przy pomocy kopystki przesunac zmiksowane produkty w TM w dol. Ustawic nastepnie: 3 min. Varoma, obr. 1 bez pomocy akcesoria-MIARKI MT. MIARKA MT pozostaje z boku TM.

    Potem reszte skladnikow wrzucic do TM. Ustawic 20 sek, obr. 6 przy pomocy akcesoria-MIARKI MT. Na sam koniec dodac tyle panierki, czyli bulki tartej zeby mozna bylo uformowac burger, kotlety na ok. 4 do 5 bulek.

    Piec burgery 10-15 min w nagrzanym uprzednio piekarniku i posmarowane olejem, tylko cienka warstwa.

    Gotowe bulki na burgery do zapiekania ze sklepu (uprzednio podpieczone w piekarniku) przekladac ketchupem, pomidorami, ogorkami konserwowanymi. No i gotowe. Smacznego.

Porady

Oczywiscie mozna usmazyc burgery na patelni jako druga opcja do wyboru. Dlaczego ten przepis jest warzywny? Zobacz filmy na youtube: "101 Reasons to Go Vegan Napisy PL" (https://youtu.be/6hikZAaJGXY)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: