3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Urocze bułeczki na sezon grillowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta cukru, (na drożdże aby szybciej ruszyły)
  • 1 łyżka stołowa masła w temp. pokojowej
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 5 g soli, (lub 10g. jak ktoś lubi mocno słone pieczywo)
  • 2 miarki thermomix ciepłej wody

Wykończenie

  • 1 jajko, (roztrzepane z 1 łyżką ciepłej wody)
  • sezam, mak lub inne ..., (do dekoracji)
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników. Dalej czas ok. 2 min pozycja Interwał (wyrabiamy ciasto).

  2. Wyjmij ciasto podziel na równe 24 części. Dalej, formuj ruloniki jak (na zdjęciu)

  3. Łącz po dwa w warkocz (patrz kolejne zdjęcie).

  4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem, sezamem ...

    Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10 min.)

    Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.

# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole.

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

# Przy formowaniu ruloników możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Warkocz będzie się lepiej układał.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Document thrilled along with the researching you...

    Zgłoszony przez earlavrey na listopada 30, 2023 at 14:47.

    Document thrilled along with the researching you will designed to makes precise put up impressive. Delightful adventure! UFABETแทงบอลมือถือยอดนิยม

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez katkol na lipca 30, 2016 at 11:27.

    rewelacja tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne !!!

    Zgłoszony przez Patiiinka na lipca 19, 2016 at 14:08.

    Przepyszne !!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne:) Polecam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na maja 15, 2016 at 14:10.

    Przepysznetmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny nie wyszlo mi

    Zgłoszony przez agamaxi na maja 13, 2016 at 17:25.

    Dziewczyny nie wyszlo mi ciastl.Jest jak kruche  a zarazem twarde tmrc_emoticons.((.Nie dam rady je uformowac.Co mam zrobic?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bardzo smaczne

    Zgłoszony przez MonikaSzczesniak na maja 10, 2016 at 14:22.

    Polecam, bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można, ale raczej jako

    Zgłoszony przez SAM na maja 5, 2016 at 21:00.

    Można, ale raczej jako dodatek - sama mąka z pełnego przemiału zapewne będzie za ciężka. Nie wiem czy wyrośnie tak jak trzeba tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanko. Przepis wygląda

    Zgłoszony przez katarzynak91 na maja 5, 2016 at 20:57.

    Mam pytanko. Przepis wygląda świetnie więc na pewno spróbuję, ale chciałabym się dowiedzieć czy zamiast białej mąki mogę użyć z pełnego przemiału. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega szybkie i bardzo

    Zgłoszony przez beatawiorek na maja 4, 2016 at 18:02.

    Mega szybkie i bardzo pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWIELBIAM te bułeczki są

    Zgłoszony przez Madziara_F7 na maja 2, 2016 at 00:34.

    UWIELBIAM te bułeczki są pyszne tmrc_emoticons.-) piękę je często

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomiałam o gwiazdkach,

    Zgłoszony przez Babcia5 na kwietnia 23, 2016 at 12:47.

    Zapomiałam o gwiazdkach, oczywiście 5, bo... więcej nie można tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki są naprawdę urocze,

    Zgłoszony przez Babcia5 na kwietnia 23, 2016 at 12:44.

    Bułeczki są naprawdę urocze, pyszne i nadspodziewanie szybko się je robi tmrc_emoticons.8) A przyznaję, że obawiałam się, czy mi wyjdą. Ciasto samo wychodzi z TM zostawiając go czystym tmrc_emoticons.;) Zrobiłam próbę przed sezonem i... wpakowałam się... maja być zawsze na grilu, obawiam się, że ilość z przepisu razy 4 może wystarczy Big Smile

    Bardzo dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjnie smakują i

    Zgłoszony przez krasa na stycznia 17, 2016 at 12:56.

    Rewelacyjnie smakują i wyglądają. Polecam spróbujcie bo warto ! Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja  polecam 

    Zgłoszony przez lobuuzz na kwietnia 17, 2015 at 22:07.

    Rewelacja  tmrc_emoticons.;) polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście,bułeczki są

    Zgłoszony przez Reka55 na kwietnia 11, 2015 at 16:41.

    Rzeczywiście,bułeczki są naprawdę urocze i mam nadzieję,że będą pyszne.Zaraz wypróbuję przepis tmrc_emoticons.)

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodałam do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na kwietnia 10, 2015 at 18:37.

    dodałam do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety pogoda spłatała nam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 15, 2014 at 16:24.

    Niestety pogoda spłatała nam figla- deszcz i zimno tmrc_emoticons.((  Grill przełożony na póżniejszy termin, więc bułeczki będą  wypróbowane później tmrc_emoticons.(  Ale "co się odwlecze, to nie uciecze" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj tak. Pogoda zachęca do

    Zgłoszony przez SAM na marca 10, 2014 at 19:04.

    Oj tak. Pogoda zachęca do pierwszych prób grillowych ... Niewykluczone, że i u mnie w ten weekend coś "odpalimy" tmrc_emoticons.)Bułki smiało polecam na taką okazję. Będą smakowały wszystkim.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sobotę otwieramy sezon

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 10, 2014 at 18:43.

    W sobotę otwieramy sezon grillowytmrc_emoticons.) Bułeczki będą do wypróbowania, bo wyglądają smakowicie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieklam, wraz z mezem i

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 8, 2013 at 18:19.

    Upieklam, wraz z mezem i dziecmi zjadlam i nie ma tmrc_emoticons.-) Mialy byc jako przekaska a znikly z talerza w mgnieniu oka. Zrobie ma weekend na dzialke. Buleczki przepyszne!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 30, 2013 at 15:33.

    Sam dziękuję za przepis na pyszne bułeczki i wszystkie komentarze tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi miło! Owocnych

    Zgłoszony przez SAM na grudnia 14, 2012 at 14:15.

    Bardzo mi miło! tmrc_emoticons.)Owocnych testów więc życzę.W razie pytań pisz wiadomości przez przepisownie. Postaram się pomóc. Pozdrawiam.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj SAM ja jestem Kasia,

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 14, 2012 at 13:51.

    Witaj SAM tmrc_emoticons.;)

    ja jestem Kasia, fanem TM i Przepisowni jestem od niedawna, ale dzięki konkursowi trafiłam na Twoją stronkę. I nie żałuję tmrc_emoticons.;) na pierwszy ogień biorę bułeczki - ciekawa jestem czy wyjdą mi takie urocze jak Tobie. Cooking 7

    pozdrawiam, miłego dnia Rude

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, dzięki za cierpliwość i

    Zgłoszony przez gabi49 na października 8, 2012 at 15:29.

    Big Smile SAM, dzięki za cierpliwość i wyjaśnienie moich zapytań. To bardzo miłe z Twojej strony, a moja wiedza się w ten sposób poszerza. Dorzucaj kolejne swoje smakowitości.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje ))i zapraszam do

    Zgłoszony przez SAM na października 8, 2012 at 12:31.

    Dziękuje tmrc_emoticons.)))i zapraszam do wytestowania słonecznikowo-dyniowych.Nie są może tak efektowne w wyglądzie - zapewniam jednak - równie smaczne tmrc_emoticons.)

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/aromatyczne-dyniowo-s%C5%82onecznikowe-bu%C5%82eczki/445815

    tmrc_emoticons.;)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Wypróbowałam już wiele

    Zgłoszony przez smoczek na października 8, 2012 at 12:26.

     

    Wypróbowałam już wiele przepisów na bułki i stwierdzam, że ten  przepis jest rewelacyjny.!!!!

      Piekę te bułeczki bardzo często i za każdym razem wzbudzają zachwyt.

    Dzięki! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że mogłem pomóc w

    Zgłoszony przez SAM na września 8, 2012 at 23:32.

    Big Smile Cieszę się, że mogłem pomóc w czymś. Czasem taki drobiazg - bułeczki - a robi spore wrażenie na uczestnikach imprezki. Jakież to zdziwienie, gdy na stole pojawiają się pachnące bułeczki wprost z domowego piekarnika.A zapach z ich wypieku wita już w progu. Niektórzy zapomnieli już co to za smak - domowe pieczywo. Przyzwyczajeni do bułek odmrażanych i odpiekanych w marketach - czego właściwie nie powinno się nawet bułką nazywać. Ale do tematu ... Najczęściej słowa temperatura pokojowa występują w przepisach gdzie niejednokrotnie sprawdziłem, że zastosowanie ich w tej temperaturze przyspiesza przygotowywanie potraw. Rzeczywiście są to najczęściej wypieki drożdżowe. Pozwala to przyspieszyć wyrastanie ciast. Dodanie zimnego mleka, wody czy innych składników zmusza ciasto najpierw do wyrównania temeratury, a później wyrastania. Przygotowując już od temperatury pokojowej - pomijamy tę część gdzie trzeba wyrównać temperaturę składników. Ot i cała filozofia. Pomijam tutaj już inne przypadki, w których po prostu z doświadczenia wyszło, że zastosowanie cieplejszych składników przyspiesza uzyskanie oczekiwanego efektu (jak np. białka jajek kurzych do ubijania piany - te cieplejsze szybciej się ubiją tmrc_emoticons.)Chciałbym oczywiście podzielić się większą ilością przepisów - nie zawsze jednak pozwala na to czas. Będę jednak sukcesywnie dorzucał kolejne ... Pozdrawiam i cieszę się, że przepisy przydają się od czasu do czasu.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam je nieskoczenie wiele

    Zgłoszony przez gabi49 na września 8, 2012 at 22:00.

    Piekłam je nieskoczenie wiele razy, za każdym razem są genialne! Poleciłam wielu znajomym.Zapoznawałam się z innymi Twoimi przepisami i niektóre już też robiłam. Zastanawiam się tylko, dlaczego zawsze piszesz o składnikach (niektórych) , że mają być w temperaturze pokojowej. Jakie to ma znaczenie, jestem ciekawa. Zauważyłam też, że drożdżowe ciasta w/g Twoich receptur  wyrastają już w piekarniku i potem dalej sa wypiekane . Pomysł ten dla mnie doskonale skraca czas przygotowania i pieczenia. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych!  W najbliższym czasie upiekę focaccię i zrobię koreczki bankietowe. To będzie dla wyjątkowych gości. Chcę zaimponować. Party Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie na każdej imprezie w

    Zgłoszony przez SAM na lipca 29, 2012 at 15:00.

    Big Smile

    U mnie na każdej imprezie w plenerze pokazują się te bułeczki.Smaczne i przy okazji efektownie.Współbiesiadnicy chwalą ...

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś właśnie je upiekłam. Są

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 25, 2012 at 12:05.

    Dziś właśnie je upiekłam. Są REWELACYJNE!    GRATULUJĘ!

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak aby po zwinięciu powstały

    Zgłoszony przez SAM na maja 23, 2012 at 22:42.

    Tak aby po zwinięciu powstały 3 max 4 żeberka. Tak na oko to około "kilkanaście cm".Nadwyżkę po skręceniu można zawsze odciąć nożem tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak długie powinny być

    Zgłoszony przez annanow na maja 23, 2012 at 22:31.

    Jak długie powinny być ruloniki ciasta? Moje bułeczki wyszły pulchne,pyszne ,ale troszke nierówne Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj piekłam na próbę,

    Zgłoszony przez kruczek na kwietnia 24, 2012 at 17:05.

    Wczoraj piekłam na próbę, wyszły rewelacyjne! Dzisiaj chyba znowu je upiekę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zbliża się długi wekend i

    Zgłoszony przez Anna500 na kwietnia 23, 2012 at 11:19.

    Zbliża się długi wekend i czas rozpocząć sezon grilowy, więc napewno zrobię Twoje bułeczkitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziwnego nic... Tylko im

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 23, 2012 at 00:32.

    Dziwnego nic... Tylko im ciasto dluzej rosnie, tym jest bardziej lekkostrawne, wiadomo. A ja mam klopoty z zoladkiem, niestety... Bede musiala zrobic po swojemu, trudno... Dzieki za odpowiedz.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak rosną w piekarniku (w

    Zgłoszony przez SAM na kwietnia 23, 2012 at 00:10.

    Tak rosną w piekarniku (w temp. 50 stopni) leżąc na blaszce do pieczenia. Coś w tym dziwnego? Jeżeli tylko ciasto zostało wykonane z produktów w temp. pokojowej wystarsza 10min i są gotowe do pieczenia.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygladaja smacznie...

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 23, 2012 at 00:08.

    Wygladaja smacznie... tylko... czas rosniecia ciasta po wyrobieniu??? 1/2 -1 godz.? Az podwoi objetosc? Po polozeniu na blaszce ma rosnac? tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No urocze te bułeczki

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 22, 2012 at 16:48.

    No urocze te bułeczki tmrc_emoticons.-) wyglądają super tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze