Składniki
chleb
- 370 g ziarna pszenicy
- 150 g mąki gryczanej
- 30 g mąki pszennej lub krupczatki
- 350 g letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 40 g octu
- 50 g ziaren slonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 185 g pszenicy i zmielić 1 min/obr 10 ,przełozyć do innego naczynia.Czynność należy powtórzyć. Do pustego "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę,dodać drożdże i miód i wymieszać 5-6sek/obr 3-4 , dodać zmieloną pszenicę, mąkę gryczaną i pszenną,sól,ocet, ziarna słonecznika, sezamu i siemię lniane.Wszystko wyrobić 5min/ "Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem,można posypać płatkami owsianymi.Ja piekę w keksówkach silikonowych, więc nie muszę smarować Chlebek odstawic do wyrośnięcia ok 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220*C. Przed włożeniem foremki, należy spryskać piekarnik wodą. Piec ok 40minut. 10 minut przed końcem pieczenia należy chlebek spryskać wodą, po upieczeniu będzie chrupiący. Upieczony chleb studzimy na kratce z piekarnika. Smacznego
ciasta na chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety ale nie wyrósł
Goleń, bardzo dziękuję za ocenę mojego przepisu Pozdrawiam
Palce lizać. Polecam
Aniu dziękuję i pozdrawiam
Chlebek pyszny polecam wszystkim bardzo smakował
Moje Kochane , próbujcie szczerze polecam,jest bardzo dobry i zdrowy Pozdrawiam
Mysle i ja, ze zdrowy Wypròbuje Grazynko, wyglada zachecajaco
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Grażynko, upiekę na pewno. Wygląda ciekawie i pewnie jest bardzo zdrowy. Dzięki za przepis.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Marzenko dziękuję wypróbuj chlebek jest pyszny
Grażynko kochana kolejny fajny przepisik super dodaje do wypróbowania brawo pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?