thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • ulubiony dżem lub sok własnej roboty

Legumina

  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła, ja dałam oliwę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 250 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Leguminy
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, mleko,miód,cynamon i gotować 5min/100*C/obr 1 .Kaszę jaglaną przesypać na sitko, umyć i sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Sparzoną kaszę wsypujemy do ugotowanego mleka,dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy 15 min/90*C/obr2-2,5 . Następnie dodajemy żółtka i miksujemy powoli zwiększając obroty 10 sek/obr 8-10. Kopystką zgarniamy kaszę ze ścianek kielicha, jeżeli kasza jest słabo zmielona, można czynność mielenia powtórzyć. Ustawiamy TM na gotowanie 5 min/90*C/obr 2-3 .Legumina gotowa.

     

Porady

Gotową leguminę przelewamy do pojemniczków i zabieramy do szkoły lub pracy. Do leguminy można dodać sok malinowy lub z aronii lub ulubinym dżemem[[wysiwyg_imageupload:1344:]][[wysiwyg_imageupload:1343:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Legumina z kaszy jaglanej na drugie śniadanie

Wydrukuj:

Komentarze