3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb kaszubski na zakwasie z bulwami


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 1 czubatych łyżeczek soli
  • 1 czubate łyżeczki cukru
  • 300 g Maki żytniej typ 2000, lub typ 720
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g kefiru
  • 250 g ugotowanych ziemniakow
  • 230 g ciepłej wody (ok. 40°C)
  • 6
    5h 45min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. ziemniaki, kefir, zakwas, cukier, sól i wodę wrzucić do Blokada naczynia miksującego

    założyć miarkę i zmiksować 20 s obr. 4 

    dodać mąki i wyrabiać Ciasto ok 4 minuty

    przełożyć do pzygotowanej foremki o długości ok. 30 cm, pozostawić do wyrośnięcia ok 4-5h w ciepłyym miejscu pod przykryciem ściereczką 

    po tym czasie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzzanego do 200 st.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do przygotowania zakwasu świetnym rozwiązaniem jest słoik, z nakrętką, w której należy zrobić dziurki. Dzięki temu do zakwasu będzie dolatywać niezbędne do fermentacji powietrze. Słoik wygodnie też przechowuje się w lodówce.

 

Zakwas tworzymy przez 5 dni:

1. dzień - drewnianą lub plastikową łyżeczką w szklanym słoiku o pojemności ok 0,7 l mieszamy 100 g mąki żytniej razowej z 100 g ciepłej wody, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok 24 h w ciepłe miejsce

2. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

3. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

4. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

5. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu

6. dnia zakwas można użyć do wypieku chleba. 

Pozostały zakwas niewykorzystany wstawiamy w słoiku do lodówki - możemy go użyć ponownie następnego dnia żeby zrobić kolejny bochenek, dosypujemy kolejną część mąki i wody, co nazywamy „dokarmianiem zakwasu” i trzymamy go w słoiku w temperaturze pokojowej.

Jeśli planujemy przygotować bochenek za parę dni, chowamy słoik do lodówki i wyciągamy na ok. 12 godzin przed planowanym użyciem, dokarmiając go zaraz po wyjęciu z lodówki. Przy następnym użyciu zostawiamy ponownie 50-100 g i tak dalej, i tak dalej. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Do wyrobienia chleba dodajemy 300+150 g mąki...

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 4, 2016 at 22:43.

    Do wyrobienia chleba dodajemy 300+150 g mąki żytniej? Czy te 300 g to tylko do przygotowania zakwasu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To są różne mąki mąka 2000

    Zgłoszony przez mirka85r na sierpnia 18, 2016 at 21:05.

    To są różne mąki tmrc_emoticons.) mąka 2000 jest maką żytnią z pełnego przemiału, ale nie razową. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałam się upewnić: z tego

    Zgłoszony przez Mari na sierpnia 13, 2016 at 16:22.

    Chciałam się upewnić: z tego co wiem mąka razowa i mąka typ 2000 to jest to samo. Czy się mylę i to są różne typy mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze