Składniki
1 porcja/porcje/porcji
- 1 czubatych łyżeczek soli
- 1 czubate łyżeczki cukru
- 300 g Maki żytniej typ 2000, lub typ 720
- 150 g mąki żytniej razowej
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g kefiru
- 250 g ugotowanych ziemniakow
- 230 g ciepłej wody (ok. 40°C)
-
6
5h 45min
Czas całkowity 5h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
ziemniaki, kefir, zakwas, cukier, sól i wodę wrzucić do
"Blokada naczynia miksującego"
założyć miarkę i zmiksować 20 s obr. 4
dodać mąki i wyrabiać
"Ciasto" ok 4 minuty
przełożyć do pzygotowanej foremki o długości ok. 30 cm, pozostawić do wyrośnięcia ok 4-5h w ciepłyym miejscu pod przykryciem ściereczką
po tym czasie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzzanego do 200 st.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do przygotowania zakwasu świetnym rozwiązaniem jest słoik, z nakrętką, w której należy zrobić dziurki. Dzięki temu do zakwasu będzie dolatywać niezbędne do fermentacji powietrze. Słoik wygodnie też przechowuje się w lodówce.
Zakwas tworzymy przez 5 dni:
1. dzień - drewnianą lub plastikową łyżeczką w szklanym słoiku o pojemności ok 0,7 l mieszamy 100 g mąki żytniej razowej z 100 g ciepłej wody, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok 24 h w ciepłe miejsce
2. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
3. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
4. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
5. dzień - dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy jak w 1. dniu
6. dnia zakwas można użyć do wypieku chleba.
Pozostały zakwas niewykorzystany wstawiamy w słoiku do lodówki - możemy go użyć ponownie następnego dnia żeby zrobić kolejny bochenek, dosypujemy kolejną część mąki i wody, co nazywamy „dokarmianiem zakwasu” i trzymamy go w słoiku w temperaturze pokojowej.
Jeśli planujemy przygotować bochenek za parę dni, chowamy słoik do lodówki i wyciągamy na ok. 12 godzin przed planowanym użyciem, dokarmiając go zaraz po wyjęciu z lodówki. Przy następnym użyciu zostawiamy ponownie 50-100 g i tak dalej, i tak dalej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDo wyrobienia chleba dodajemy 300+150 g mąki...
Do wyrobienia chleba dodajemy 300+150 g mąki żytniej? Czy te 300 g to tylko do przygotowania zakwasu?
To są różne mąki mąka 2000
To są różne mąki
mąka 2000 jest maką żytnią z pełnego przemiału, ale nie razową.
Chciałam się upewnić: z tego
Chciałam się upewnić: z tego co wiem mąka razowa i mąka typ 2000 to jest to samo. Czy się mylę i to są różne typy mąki?