Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Bułki z górnej półki
- 470 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mleka
- 100 g ciepłej wody
- 40 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 1 jajko
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
Nastawiamy 3 minuty/interwał. - Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstwiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
11
Porady
Bułeczki pieczemy wedle doświadczenia z włąsnym piekarnikiem. Jesli nie mamy doświdczenia, cały czas obserwujemy bułki, jesli to konieczne w trakcie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby zarumienić drugą stronę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam czy próbował ktoś zrobić ciasto...
Witam czy próbował ktoś zrobić ciasto wieczorem, z mniejszą ilością drożdży żeby bułeczki upiec rano??
Proste szybkie mięciutkie i bardzo smaczne ....
Proste szybkie mięciutkie i bardzo smaczne .
Polecam
Bezbłędne!
Bezbłędne!
Witam, czy można śmiało mąkę pszenną...
Witam, czy można śmiało mąkę pszenną zastąpić inną mąką?
Jutro rano je upiekė, wyglądają obłędnie 😏
Jutro rano je upiekė, wyglądają obłędnie 😏
Robię bardzo podobnie, wychodzą znakomicie! Co...
Robię bardzo podobnie, wychodzą znakomicie! Co bym dodał? A to że podczas wkładania do pieca robię "manualne zaparowanie" - spryskiwaczem ze zwykłą wodą, są bardziej sprężyste i ładnie się błyszczą. I jeszcze jedno - dobrze jest aby we wstępnym pieczeniu grzałki pracowały - bo lepiej "wyciągają" ciasto, czyli nagrzać piekarnik do 180*C, ale zaraz po włożeniu dać 200*C przez pierwsze 5min. Reszta bez zmian - trzeba obserwować.
Pozdrawiam.
Przepis fantastyczny, bułeczki delikatne i...
Przepis fantastyczny, bułeczki delikatne i chrupiące. Znikają zanim wystygną
Bułeczki rewelacja. Piekę ję w każdy weekend.
Bułeczki rewelacja. Piekę ję w każdy weekend.
bardzo dobre te bułeczki
bardzo dobre te bułeczki
Piekłam już 2 razy, bułki wychodzą super....
Piekłam już 2 razy, bułki wychodzą super. Polecam