3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki z górnej półki


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bułki z górnej półki

  • 470 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mleka
  • 100 g ciepłej wody
  • 40 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu Blokada naczynia miksującego

    Nastawiamy 3 minuty/interwał.
  2. Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstwiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  3. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, układamy na blaszce z papierem do pieczenia, lub podkładem. Każdą bułeczkę nacinamy nożem dość głęboko dwukrotnie. Pruszymy mąką (opcjonalnie).
  4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku i pieczemy do zarumienienia. Każdy piekarnik piecze inaczej więc kierujmy się własnym doświadczeniem. U mnie jest to 30 minut na 180 stopni w termoobiegu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułeczki pieczemy wedle doświadczenia z włąsnym piekarnikiem. Jesli nie mamy doświdczenia, cały czas obserwujemy bułki, jesli to konieczne w trakcie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby zarumienić drugą stronę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam czy próbował ktoś zrobić ciasto...

    Zgłoszony przez chris_344.radom na stycznia 3, 2021 at 09:10.

    Witam czy próbował ktoś zrobić ciasto wieczorem, z mniejszą ilością drożdży żeby bułeczki upiec rano??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste szybkie mięciutkie i bardzo smaczne ....

    Zgłoszony przez AnettaCyrek na września 1, 2020 at 14:51.

    Proste szybkie mięciutkie i bardzo smaczne .
    Polecam

    Gotuję z pasją , często z głowy ,na oko 😉 ,ale
    obiecuję skrupulatnie zapisywać co, kiedy i ile🤦
    Moje potrawy to bardzo często improwizacja ☺.
    Mam nadzieję że zasmakują i zainspirują Cię moje przepisy.
    Smacznego 😋😋😋😋😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bezbłędne!

    Zgłoszony przez rouge88 na czerwca 1, 2020 at 12:13.

    Bezbłędne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, czy można śmiało mąkę pszenną...

    Zgłoszony przez Celcia123 na maja 6, 2020 at 21:21.

    Witam, czy można śmiało mąkę pszenną zastąpić inną mąką?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro rano je upiekė, wyglądają obłędnie 😏

    Zgłoszony przez Leonek2013 na marca 25, 2020 at 21:35.

    Jutro rano je upiekė, wyglądają obłędnie 😏

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię bardzo podobnie, wychodzą znakomicie! Co...

    Zgłoszony przez arti7008 na marca 25, 2020 at 11:34.

    Robię bardzo podobnie, wychodzą znakomicie! Co bym dodał? A to że podczas wkładania do pieca robię "manualne zaparowanie" - spryskiwaczem ze zwykłą wodą, są bardziej sprężyste i ładnie się błyszczą. I jeszcze jedno - dobrze jest aby we wstępnym pieczeniu grzałki pracowały - bo lepiej "wyciągają" ciasto, czyli nagrzać piekarnik do 180*C, ale zaraz po włożeniu dać 200*C przez pierwsze 5min. Reszta bez zmian - trzeba obserwować.
    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fantastyczny, bułeczki delikatne i...

    Zgłoszony przez Elena83 na listopada 24, 2018 at 17:47.

    Przepis fantastyczny, bułeczki delikatne i chrupiące. Znikają zanim wystygną Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki rewelacja. Piekę ję w każdy weekend.

    Zgłoszony przez Monika_180577 na stycznia 21, 2018 at 15:35.

    Bułeczki rewelacja. Piekę ję w każdy weekend.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre te bułeczki

    Zgłoszony przez Kasiura85 na września 14, 2017 at 13:41.

    bardzo dobre te bułeczki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam już 2 razy, bułki wychodzą super....

    Zgłoszony przez kociak na sierpnia 30, 2017 at 09:36.

    Piekłam już 2 razy, bułki wychodzą super. PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze