 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     11 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Ciasto
- 300 g mleka
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 550 g mąki pszennej typ 500
Nadzienie
- 220 g truskawek pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki cukru
Lukier
- 1 białko z jajka
- 200 g cukru
- 10 kropel soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2. "Blokada naczynia miksującego"  wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2.
 Dodać mąkię, wyrabiac 3 min/interwał.
 Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce. W tym czasie jak drożdżówki stygną robimy lukier. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO! "Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO!
Porady
Można pominąć lukier jeśli dla kogoś to zbyt dużo słodyczy, też będą smaczne.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                        





 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Rewelacyjne, będę robiła z różnymi owocami . Z ciastem cudownie się pracuje..
Do ciasta nie dodajemy jajka? Tylko do posmarowania bułek?
Przepyszne moje ulubione 😍
 moje ulubione 😍
            
Są przepyszne. Ja zrobiłam z borókami.Polecam
Zrobiłam i ja z mrozonymi borowkami i znikły w mgnieniu oka A domownicy domagają się o więcej
 z mrozonymi borowkami i znikły w mgnieniu oka A domownicy domagają się o więcej  
            
Bardzo dobre. Zrobilam z mrożonymi jeżynami, bez lukru.
Super przepis .dziekuje
Są świetne ja nadzienie do nich robię takie: 2 kostki twarogu, trochę mrożonych malin i cukru. Miksuje to i wkładam do dziurek. Są przepyszne i oczywiście bez lukru 2
 2
            
pyszne 
            
Bardzo udany przepis pycha
 pycha
Moja modyfikacja 500 g mąki (pól na pół - tortów z orkiszową białą)
40 g cukru trzycinowgo
Lukier zrobiłam z odrobiny wrzątku i 3 łyżek cukru pudru, dodałam otwarta skórkę sparzonej cytryny i troszkę soku z cytryny