Tu jesteś:
4
Składniki
Bagietki pszenne
potrzebne:
- 5 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej
- 185 wody, ciepłej, ml
- 275 g Zakwasu, aktywnego
- 8 g soli
-
6
3h 15min
Czas całkowity 3h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać aktywny zakwas, mąkę, ciepłą wodę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz