3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bagietki pszenne na zakwasie i drożdżach


Wydrukuj:
4

Składniki

Bagietki pszenne

potrzebne:

  • 5 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej
  • 185 wody, ciepłej, ml
  • 275 g Zakwasu, aktywnego
  • 8 g soli
  • 6
    3h 15min
    Czas całkowity 3h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać aktywny zakwas, mąkę, ciepłą wodę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy