
Składniki
SEROWE BUŁECZKI SCONES
- 450 gramów mąki pszennej
- 120 gramów masła
- 120 gramów sera cheddar
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 gramów mleka chudego
ZUPĘ
- 40 gramów soczewicy czerwonej
- 2 cm kawałek świerzego imbiru pokrojonego w talarki
- kawałek skórki z cytryny
- 300 gramów marchwi
- 1 średnia cebula
- 50 gramów masła
- 100 gramów śmietany 18%
- 1000 gramów wody lub wywaru rosołowego
- pieprz czarny, świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1 łyżka bulionu warzywnego wykonanego w TM ( jeśli używamy wody zamiast wywaru)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksujacegi dodać makę ,śer, masło, proszek do pieczenia i sól . Zmiksować 7 sek./ obr.6
Dodać mleko i wyrobić ciasto 30 sek/
"Ciasto"
Soczewicę , imbir i skórkę z cytryny rozdrobnić 20 sek. obr.10
Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew w kawałkach, masło i łyżkę bulionu warzywnego wykonanego w TM - rozdrobnić 10 sek./ obroty 4-5.
dodać wodę lub wywar warywny do wysokości 1litra na miarce w naczyniu miksującym.
Gotować 15 min./100ºC/ obr.2
Dodać kolendrę lub pietruszkę, sóli pieprz oraz śmietanę.
Zmiksować 1 min./ obr.10 do uzyskania konsystencji kremu.
Podawać z ciepłymi bułeczkami scones.
bułeczek serowych scones
ZUPY
Porady
Przepis pochodzi z angielskiej ksiązki “Fast and Easy Cooking” for TM31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne. Polecam. Wlasnie zrobilam. Jednak zrobila w tradycyjnyn ksztalcie
dziekuje za przepis
W oryginalnym przepisie jest cheddar, chodzi o jego ostry smak. Nie próbowałam nigdy robić z innym serem - ale ogolnie to powinnien być ser twardy, długo dojrzewający. Z zakupem cheddara nie ma ostatnio problemów bo jest dostępny w większości dyskontów , 200 gramów za ok 7 zł.
czy musi być dokładnie ten ser do bułeczek ?
Zrobię i spróbuję część zamrozić. Powiem jaki był efekt
Nie mroziłam, więc trudno mi powiedzieć . Wydaje mi się ,że bułeczki spokojnie można by natomiast wzbogacić o dodatek mielonej papryki lub czosnku granulowanego w zależności do jakiej zupy byłyby podawane.
Czy te bułeczki można zamrozić? Ciekawe jak będą smakowały po rozmrożeniu? Bo gdyby nie straciły swoich walorów smakowych, to byłoby dobre rozwiązanie...
Dzięki za ciekawy przepis
Myślę, że te bułeczki będą pasowały też do innych zup kremowych, zwłaszcza do pikantnych
Dodaję do wypróbowania