 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Chłodnik z buraków
- 500 g buraków czerwonych, opcjonalnie dodać botwinkę
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w termomiksie
- 465 g kefiru
- 250 g śmietanki do zup i sosów 18%
- 5 g octu jabłkowego
- 15 g soku z cytryny
- 140 g ogórków kiszonych
- 15 g koperku
- 15 g Szczypiorku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- jajka ugotowane w koszulkach lub na miękko, najlepiej w płynnym żółtkiem
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W  "Blokada naczynia miksującego"  umieścić buraki (opcjonalnie można dodać jeszcze mały pęczek botwinki- w takim wypadku dodać w kolejnym punkcie 100 ml więcej wody/bulionu) pokrojone na mniejsze kawałki, zmiksować 5s obr.6 "Blokada naczynia miksującego"  umieścić buraki (opcjonalnie można dodać jeszcze mały pęczek botwinki- w takim wypadku dodać w kolejnym punkcie 100 ml więcej wody/bulionu) pokrojone na mniejsze kawałki, zmiksować 5s obr.6
 Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
 Dodać wodę, koncentrat bulionu (można zamiennie użyć 600 g czystego bulionu)
 Gotować z nałożoną miarką 20 min 100°C obr 1
 Po ugotowaniu umieścić w innym naczyniu, ostudzić.
 Naczynie miksujące opłukać, umieścić w nim kefir, śmietankę, ocet, sok z cytryny, ogórki pokrojone na mniejsze kawałki, koperek, szczypiorek oraz przyprawy, zmiksować 10s obr 6-7 (w zależności od upodobań miksować dłużej lub krócej do uzyskania porządanej grubości składników)
 Zawartość "Blokada naczynia miksującego"  wlać do przestudzonego wywaru z buraków, delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitego koloru. "Blokada naczynia miksującego"  wlać do przestudzonego wywaru z buraków, delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitego koloru.
 Chłodnik mocno schłodzić w lodówce, podawać wedle uznania z ugotowanymi jajkami i/lub ziemniakami
 Opcjonalnie doprawić do smaku lub wedle uznania dodać odrobinę więcej lub mniej poszczególnych składników
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze