 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Ciasto na tartę
- 75 g masła, (+ do natłuszczenia formy)
- 150 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego TM, (lub wanilinowego)
- 50 g wody
Nadzienie
- 30 g cukru
- 10 g masła
- 1-2 gruszki
- kilka malin, (mogą być mrożone)
- kilka borówek, (mogą być mrożone)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę do tarty (ok. 25-26 cm) natłuścić, posypać mąką i odstawić.
 Ciasto:
 Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę - wymieszać 20s./obr. 4, a następnie wyrobić 10s./ "Blokada naczynia miksującego"  włożyć masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę - wymieszać 20s./obr. 4, a następnie wyrobić 10s./ "Obroty wsteczne" /obr. 1, aż ciasto odejdzie od noży. "Obroty wsteczne" /obr. 1, aż ciasto odejdzie od noży.
 Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, następnie ponakłuwać widelcem i odstawić.
 Rozgrzać piekarnik do 200 st. (góra/dół).
 Wykończenie:
 Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć gęsto na cieście w kształcie rozety. Dodać wg uznania inne owoce - ja szczerze polecam maliny, które po upieczeniu smakują bajecznie!
 Na końcu ok. 10g masła pokroić na malutkie kawałeczki i rozlożyć na wierzchu tarty.
 Piec 30-35 min.
 Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bardzo smaczna tarta - szybka i prosta w przygotowaniu, a wszyscy się nią zajadają. Następnym razem dam jeszcze więcej owoców. 
            
Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier dałam brązowy do posypania a Ok 5 minut przed końcem posypałam tartę płatkami migdałów.
Ciasta starczyło na 26cm foremkę - tylko taka mam 😃
Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę, że można je spokojnie wykorzystać również do tarty na słono nie tylko na słodko - MNIAM
Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki zachwycone smakiem pieczonej gruszki 
            
Poezja smaku 😊