3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŻUREK NA MAŚLANCE


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ŻUREK NA MAŚLANCE

  • 2000 g maślanki
  • 400 g ziemniaki, obrane
  • 350 g biała kiełbasa, parzona
  • 150 g boczek parzony, wędzony
  • 200 gramów śmietana, min. 30% tłuszczu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liści liść laurowy, suszony
  • 6 kulek ziele angielskie
  • 4 g majeranek, suszony
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku

ZASMAŻKA

  • 40 g mąka
  • 40 g masło
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Żurek
  1. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy maślankę 15min/100C/Gentle stir setting
    2. Kieubasę i boczek pokroić w kostkę 1cmx1cm włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C w żaroodpornym naczyniu na 20min.
    3. Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystac do innego przepisu.
    4. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm.
    5. Do naczynia miksującego wlewamy wodę do zakrycia noża, wkładamy koszyczek z ziemniakami. Na dolnej części Varomy układamy jajka 22min./VAROMA/obr.1
    6. Ugotowane ziemniaki i jajka odkładamy na bok.
    7. W naczyniu miksującym robimy zasmażkę - przepis KULINARNE ABC str.45 ( masło3min./100C/obr.1 dodajemy mąkę, gotować 3 min./100C/obr.1)
    8. Do zasmazki wlać 100g serwatki miksować 1min./obr.6
    9. Dodajemy pozostałą serwatkę, zmieniaki, kieubasę ,boczek przeciśniety czosnek, liście laurowe, ziele ang., śmietanę oraz majeranek. 20min/100C/Counter-clockwise operation
    10. Zupe doprawic do samku, przyprawą uniwersalną, sola oraz pieprzem.
    11. Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy