3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa z soczewicy z boczkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Zupa z soczewicy z bekonem

  • 2 ząbek czosnku
  • 110 g biała cebula, podzielona na ćwiartki
  • 70 g marchwi, pokrojonej na małe kawałki
  • 100 g selera naciowego, łodygi pokrojone na 3cm kawałki lub korzenia selera
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, chudego podsmażonego (waga 150g po podsmażeniu na patelni)
  • 300 g soczewicy, suszonej, czerwonej namoczonej 30min przed gotowaniem
  • 400 g pomidorów, z puszki, pokrojonych lub passaty z pomidorów
  • 800 g wody, wrząktku
  • 2 kostki bulionu, z kurczaka lub bulionetki
  • 1 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaskiej łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 czubate łyżki papryka, mielona
  • 1 płaskiej łyżeczki pieprz, mielony, najlepiej świerzo mielony
  • 1 czubate łyżki natka pietruszki, świeża, poszatkowanej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, seler, marchew i oliwę, posiekać 5 s / obr.7 . Zeskrobać łopatką boki naczynia miksującego.Dodać podsmażony i pokrojony na małe kawałki boczek oraz olej smażyć 5 min / 120 ° C / obr . 0,5 . Zeskrobać łopatką boki naczynia miksującego.

    Dodać odsączoną z wody wcześniej namoczoną czerwoną soczewicę, pokrojone pomidory z puszki lub passate z pomidorów, wodę, bulion/etki drobiowy/e, koncentrat przecieru pomidorowego , paprykę wedzoną i czerwona, sól i pieprz, a następnie w koszyczku zamiast miarki gotować 40-60 min / 100 ° C / / obr.0,5 lub zgodnie z opakowaniem instrukcje, aż soczewica i groszek zostaną ugotowane.

    Podzielić zupę na miski, posypać pieprzem, natką pietruszki i podawać na gorąco.
10
11

Porady

Można podawać z pieczywem czosnkowym.
Jak ktoś woli wersję bardziej pikantną to można dodać 1 płaską łyżeczkę Harissy lub 1/2 łyżeczki chilli mielonego suszonego.
Oczywiście jak ktoś chce bardziej pikantne to można dodać więcej Harissy lub chilly, ale to już wegług uznania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy