3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa z Kimchi (koreańskiej kiszonej kapusty)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 350 g Kimchi, ukiszona w stylu koreańskim kapusta pekińska
  • 0,120 litra soku z kiszenia Kimchi, na dnie słoika
  • 200 g karkówki mielonej, umiarkowanie tłustej
  • 0,720 litra wody
  • 1 łyżek Gochugaru, tbs - łyżka stołowa
  • 1 łyżeczki soli, tsp - łyżeczka do herbaty
  • 1 pęczka zielonej cebulki, może być szczypiorek / kolendra / pietruszka
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1.    Wyjmij kimchi i dodaj do naczynia. Jeżeli kimchi było ukiszone w całości rozdrobnij 2 sek/obr. 4. Dodaj wodę i nastaw kimchi na 60°C/5 min/Obroty wsteczne obr. 1 aby uwolnić aromaty kapusty.

    2.  Dodaj sok z kimchi. Dodaj też paprykę Gochugaru. Nastaw na 100°C/5 min/Obroty wsteczne obr. 1

    3.    Karkówkę włóż do koszyczka i wstaw do naczynia. Karkówka musi być przykryta wodą. Nastaw na 100°C/30 min/Obroty wsteczne obr. 1

    4.    Dopraw solą jeżeli trzeba.

     

    5.    Wyjmij i pokrój karkówkę na mniejsze kawałki, włóż do miski z zupą i podawaj z zieloną cebulką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ø  Najlepiej jak Kimchi będzie już bardzo dobrze (długo) ukiszone, jeżeli nie dysponujesz długo kiszonym kimchi możesz dodać 1 łyżkę stołową octu winnego

Ø  Karkówka najlepiej jak ma trochę tłuszczu ale nie za dużo. Zbyt tłusta zdominuje zupę.

Ø  Jeżeli dodasz sok z kimchi zupa będzie lepsza w smaku ale też bardziej ostra. Pamiętaj że dodając więcej soku z kimchi potrzebujesz mniej soli.

Ø  Papryka Gochugaru jest opcją i jeżeli nie tolerujesz za bardzo ostrych popraw nie dodawaj jej. Natomiast jeżeli nie masz soku z kimchi dodaj paprykę do wywaru.

 

Ø  Możesz dodać także tofu jeżeli chcesz na 2 minuty przed końcem gotowania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy