3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa tajska z krewetkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa tajska z krewetkami

  • 250 gramów krewetka, surowa, średnia, obrana
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 30 gramów imbir, świeży korzeń
  • 1 sok z cytryny, wyciśnięty osobno, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z cytryny
  • 1/2 czerwona papryka świeża
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, mała
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bulion warzywny TM
  • 400 gramów mleczko kokosowe
  • 300 gramów wody
  • 1/2 puszki kiełki fasoli mung
  • 1/2 pęczka kolendra, świeża
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbka czosnek
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować krewetki - świeże oczyścić, obrać i umyć; mrożone wcześniej rozmrozić.

    2. Do naczynia miksującego włożyć imbir i skórkę z połowy cytryny, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Zgarnąć kopystką i przełożyć do osobnego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3 s/obr. 5

    4. Dodać oliwę z oliwek i dusić 3 min/120 C/Counter-clockwise operation 1

    5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę czerwoną i papryczkę chili, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Zgarnąć ze ścianek kopystką

    6. Do naczynia miksującego dodać wodę, bulion warzywny, krewetki, chili w proszku i sos sojowy - gotować 5 min/100 C/Counter-clockwise operation 1

    7. Do naczynia miksującego dodać mleko kokosowe, imbir, skórkę z cytryny, sok z cytryny - gotować 5 min/100 C/Counter-clockwise operation 1

    8. Kiełki fasoli MUNG wyłożyć na miseczki, wlać zupę i posypać świeżą kolendrą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Jeśli do zupy dodaje się mrożone krewetki, można nieco wydłużyć czas gotowania.

2. Zamiast krewetek można użyć miksu owoców morza.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupa pyszna...

    Zgłoszony przez BASCHEN na września 24, 2017 at 14:25.

    Zupa pyszna
    Chili ograniczyłem do 1/4 i też była moc.
    Nastepnum razem sok z cytryny ograniczę do 1/2.
    Pytanie: co z czosnkiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze