Składniki
5 porcja/porcje/porcji
na zupę
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanejw TM
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1,5-2 kostki rosołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 40 g cebuli przekrojonej na połówki
- 20 g selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pietruszki pokrojonej na kawałki
- 160 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy
- 3 ząbki czosnku, przekrojone
- 300 g liści mrożonego szpinaku, może być brykiet
- 4 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
- 80 g śmietany (ja mialam 10 % tuszczu)
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wlać oliwę dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/ obr. 5. Dusić 1,5 min/ var./ obr. 2.
Dodać lekko rozmrożony szpinak (pognieść wczesniej łyżką, żeby nie było dużych zamrożonych kawałków), rozdrobnić 7s/ obr. 6.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wyk. w TM. Dusić 10 min./ var./ obr. 2. Najpierw przykryć miarką, po 5 minutach zdjąć miarkę i przykryć koszyczkiem. Zmielić 5s / obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu umieścić pietruszkę cebulę i seler. Rozdrobnić 5s/ obr. 6. Dodac marchew i ziemniaki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wykonanego w TM oraz jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej ora 1000g wody. Gotować 20 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" ]/ obr.1.
Dodać podduszony szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soli. Dopełnić wodą do 2 litrów pojemności. Gotować 15 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" / obr. 1.
Dodać śmietanę, wymieszać 30 s. /"Obroty wsteczne" / obr. 3. Przelać do innego naczynia i połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami. Można udekorować na talerzu kleksem śmietany.
zupy szpinakowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
IIość soli można regulować według upodobania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUgotowałam dziś zupę. Bardzo dobra. Dodałam...
Ugotowałam dziś zupę. Bardzo dobra. Dodałam słodkiej śmietanki 12 %. Po ugotowaniu - na wierzch zupy położyłam pokrojonego w paseczki wędzonego łososia. Pyszne, polecam.
Dzień dobry. Czy śmietana ma być słodka czy...
Dzień dobry. Czy śmietana ma być słodka czy kwaśna z kubka ?
Zupka bardzo dobra. Zjadłem ponad połowę...
Zupka bardzo dobra. Zjadłem ponad połowę (litr!). Nie siekałem ziemniaków, wolę większe kawałki, ale to rzecz gustu
Pychotka!!!!!
Pychotka!!!!!
Zupa wyszła super, tylko, że
Zupa wyszła super, tylko, że robiłam ze świeżego szpinaku w TM5. Prosta i nie wymaga dużo stania w kuchni. Pyszna!
Dzisiaj zrobiłam ze świeżego
Dzisiaj zrobiłam ze świeżego szpinaku i śmietanę wymieszalam pół na pół z jogurtem greckim. Jeszcze lepsza!!!! Pyyyysznaaaaaaaa!!!!
To a bardzo się ciesze ze się
To a bardzo się ciesze ze się udała
Meg
Doskonały smak i
Doskonały smak i konsystencja. Bez żadnych poprawek zrobiona w TM5
Dziękuję bardzo
Dziękuję bardzo
Nigdy nie miałam problemu z
Nigdy nie miałam problemu z przypaleniem naczynia. Warzyw sie niw dusi tylko sam szpinak. Mroźony szpinak raczej zawiera sporo wody i przeważnie jest problem żeby go dobrze odparowac niż żeby się przypalil jeśli problem się powtórzy proponuje dolać wody do szpinaku. Może to zależy od producenta.
Meg
Zupka pyszna bardzo. Ale
Zupka pyszna bardzo. Ale strasznie przypalilo mi naczynie. Może jak dusimy warzywa to należałoby je podlać wodą??? Wodę dodajemy dopiero w 5 punkcie
Jutro zrobię. :p
Jutro zrobię.
uwielbiam..... dodatkowo
uwielbiam..... dodatkowo upieklam lososia do niej zamiast jajek
jutro zobię
jutro zobię
Bardzo mi miło że zupka
Bardzo mi miło że zupka smakuje.
Meg
Swietna, jako dodatek zamiast
Swietna, jako dodatek zamiast jajek dalam pieczonego lososia pyyycha
cieszę się smakuje
cieszę się smakuje
Meg
Bardzo pyszna zupka polecam
Bardzo pyszna zupka polecam
uwielbiam szpinak a formie
uwielbiam szpinak a formie zupy przygotowuje poraz 2 .. super przepis choc ja nie dodaje sosu sojowego... ale mimo to jest pysznie !!!!
Uwielbiam wszystko co ze
Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem. Ten przepis z pewnością wykorzystam.
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowało To moja ulubiona zupa, a kiedy pogoda zmienia się na jesienno-zimową, jest idealna na rozgrzewkę, a jednocześnie sycąca i smaczna Ale zajadamy ją też w lecie Pozdrawiam.
Meg
Dzisiaj zrobiłam
Dzisiaj zrobiłam ,pyszności,nie obyło się bez dokładki