3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa szpinakowa


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

na zupę

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanejw TM
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1,5-2 kostki rosołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 40 g cebuli przekrojonej na połówki
  • 20 g selera pokrojonego na kawałki
  • 40 g pietruszki pokrojonej na kawałki
  • 160 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy
  • 3 ząbki czosnku, przekrojone
  • 300 g liści mrożonego szpinaku, może być brykiet
  • 4 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
  • 80 g śmietany (ja mialam 10 % tuszczu)
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    zupy szpinakowej
  1. Do naczynia wlać oliwę dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/ obr. 5. Dusić 1,5 min/ var./ obr. 2.

  2. Dodać lekko rozmrożony szpinak (pognieść wczesniej łyżką, żeby nie było dużych zamrożonych kawałków), rozdrobnić 7s/ obr. 6.

  3. Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wyk. w TM. Dusić 10 min./ var./ obr. 2. Najpierw przykryć miarką, po 5 minutach zdjąć miarkę i przykryć koszyczkiem. Zmielić 5s / obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

  4. W naczyniu umieścić pietruszkę cebulę i seler. Rozdrobnić 5s/ obr. 6. Dodac marchew i ziemniaki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wykonanego w TM oraz jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej ora 1000g wody. Gotować 20 min/ 100*/ Counter-clockwise operation]/ obr.1.

  5. Dodać podduszony szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soli. Dopełnić wodą do 2 litrów pojemności. Gotować 15 min/ 100*/ Counter-clockwise operation/ obr. 1.

  6. Dodać śmietanę, wymieszać 30 s. /Counter-clockwise operation/ obr. 3. Przelać do innego naczynia i połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami. Można udekorować na talerzu kleksem śmietany.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

IIość soli można regulować według upodobania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka!!!!!

    Zgłoszony przez Sylcie8908 na sierpnia 14, 2018 at 22:29.

    Pychotka!!!!! Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa wyszła super, tylko, że

    Zgłoszony przez saddie na sierpnia 10, 2016 at 13:16.

    Zupa wyszła super, tylko, że robiłam ze świeżego szpinaku w TM5. Prosta i nie wymaga dużo stania w kuchni. Pyszna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam ze świeżego

    Zgłoszony przez Dorota1000 na kwietnia 21, 2016 at 17:09.

    Dzisiaj zrobiłam ze świeżego szpinaku i śmietanę wymieszalam pół na pół z jogurtem greckim. Jeszcze lepsza!!!! Pyyyysznaaaaaaaa!!!!  Big Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To a bardzo się ciesze ze się

    Zgłoszony przez Meg na lutego 8, 2016 at 14:46.

    To a bardzo się ciesze ze się udała tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonały smak i

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 8, 2016 at 14:08.

    Doskonały smak i konsystencja. Bez żadnych poprawek zrobiona w TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję bardzo

    Zgłoszony przez Dorota1000 na lutego 1, 2016 at 22:32.

    Dziękuję bardzo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie miałam problemu z

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 29, 2016 at 18:05.

    Nigdy nie miałam problemu z przypaleniem naczynia. Warzyw sie niw dusi tylko sam szpinak. Mroźony szpinak raczej zawiera sporo wody i przeważnie jest problem żeby go dobrze odparowac  niż żeby się przypalil tmrc_emoticons.) jeśli problem się powtórzy  proponuje  dolać wody do szpinaku. Może to zależy od producenta.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupka pyszna bardzo. Ale

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 29, 2016 at 17:25.

    Zupka pyszna bardzo. Ale strasznie przypalilo mi naczynie. Może jak dusimy warzywa to należałoby je podlać wodą??? Wodę dodajemy dopiero w 5 punkcie  tmrc_emoticons.~ 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro zrobię.  :p 

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 29, 2016 at 01:08.

    Jutro zrobię.  tmrc_emoticons.p 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam..... dodatkowo

    Zgłoszony przez marzena antoszewska na stycznia 8, 2016 at 12:53.

    uwielbiam..... dodatkowo upieklam lososia do niej zamiast jajek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jutro zobię

    Zgłoszony przez Zibirak na grudnia 18, 2015 at 22:16.

    jutro zobię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo  mi miło że zupka

    Zgłoszony przez Meg na grudnia 16, 2015 at 16:25.

    Bardzo  mi miło że zupka smakuje. tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna, jako dodatek zamiast

    Zgłoszony przez marzena antoszewska na grudnia 16, 2015 at 13:34.

    Swietna, jako dodatek zamiast jajek dalam pieczonego lososia pyyycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się smakuje

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 7, 2015 at 16:41.

    cieszę się smakuje tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna zupka polecam

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na sierpnia 7, 2015 at 16:34.

    Bardzo pyszna zupka Cooking 1polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam szpinak a formie

    Zgłoszony przez Agulacz na marca 19, 2014 at 12:15.

    uwielbiam szpinak a formie zupy przygotowuje poraz 2 .. super przepis choc ja nie dodaje sosu sojowego... ale mimo to jest pysznie !!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam wszystko co ze

    Zgłoszony przez AlexandraZaw na września 20, 2013 at 23:07.

    Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem. Ten przepis z pewnością wykorzystam. tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez Meg na września 20, 2013 at 22:53.

    Bardzo się cieszę, że smakowałotmrc_emoticons.) To moja ulubiona zupa, a kiedy pogoda zmienia się na jesienno-zimową, jest idealna na rozgrzewkę, a jednocześnie sycąca i smacznatmrc_emoticons.) Ale zajadamy ją też w lecie tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam. tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam

    Zgłoszony przez evula2 na września 20, 2013 at 20:45.

    Dzisiaj zrobiłam ,pyszności,nie obyło się  bez dokładki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze