3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa Szparagowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 1000 g szparagów białych, 2 pęczki
  • 25 g cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g masła
  • 750 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywno-mięsnego wykonanego w TM, lub 2 kostki bulionowe
  • 2 szczypty pieprzu białego mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatałowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 g śmietany 12% do zup
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć i obrać. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Pociąć szparagi na 2-3 cm kawałki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5.
    Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić 2min./120C/obr.1.
  4. Dodać pocięte szparagi, bez główek.
  5. Dodać wodę i kostki bulionowe lub gotowy bulion, gotować 10 min./100C/Obroty wsteczne/obr.1.
  6. Dodać główki szparagów oraz pieprz, cukier, gałkę muszkatałową, śmietanę (opcjonalnie), gotować 5 min./100C/Obroty wsteczne/obr.1.
  7. Na 1 min. przed końcem dosypać koperek.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Wodę i kostki bulionowe można zastąpić przygotowanym wcześniej wywarem mięsno - warzywnym.
2. W wersji dietetycznej śmietanę w pkt. 6 można całkowicie pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Jogurtu nie gotujemy, dodajemy go do zupy podanej na talerz, ok. 1 łyżki jogurtu na porcję zupy.
3. Zupę po podaniu można posypać siekanym szczypiorkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszna zupka, napewno zagości u mnie nie raz

    Zgłoszony przez Danka89 na maja 17, 2020 at 15:13.

    Pyszna zupka, napewno zagości u mnie nie razSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zupka ,ja podałam z moją ulubioną...

    Zgłoszony przez irena58 na czerwca 13, 2018 at 14:12.

    Bardzo dobra zupka Smile,ja podałam z moją ulubioną kaszą jaglaną Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobra zupka ja dodałam porę w zastępstwie za...

    Zgłoszony przez Wilczek2006 na maja 11, 2018 at 11:21.

    SmileDobra zupkaSmile ja dodałam porę w zastępstwie za cebulę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziekuje za ten przepis, ulubiona zupa mojego meza...

    Zgłoszony przez KateMxxx na września 22, 2017 at 14:18.

    dziekuje za ten przepis, ulubiona zupa mojego meza teraz tmrc_emoticons.)
    zamiast bialych - uzylam zielonych szparagow .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa wygląda apetycznie , bardzo żadko mam...

    Zgłoszony przez ELALO67 na lipca 10, 2017 at 21:38.

    Zupa wygląda apetycznie , bardzo żadko mam okazję robić coś ze szparagów.... i nie zupa krem , to dobrze.....Smile Jak tylko będzie sezon zaraz ugotuję.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze