










Składniki
zupę
- 70 g soczewicy czerwonej/grochu
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebula,marchew,pietruszka,seler)
- 1250 g wody
- 1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej wykonanego w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- pieprz mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g ziemniaków,obranych,pokrojonych w kostkę
- 1-2 łyżeczki majeranku,suszonego do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W suchym naczyniu miksującym mielimy soczewicę 30 sek./obr. 10. Przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, warzywa, rozdrabniamy 5 sek./obr.5.
3. Dodajemy soczewicę, wodę (należy uważać, aby nie przekroczyć pojemności 2 litrów)., dodać kostkę bulionową i przyprawy z wyjątkiem majeranku oraz pokrojony boczek. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego umieszczamy koszyczek. Gotujemy 30 min./100 stopni./
"Obroty wsteczne" /obr.2.
4. Dodajemy pokrojone ziemniaki i majeranek. Gotujemy 12 min./100 stopni/
"Obroty wsteczne" /obr.2. Doprawiamy solą do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Radość Gotowania".
zupy
Porady
Zamiast soczewicy można użyć groch.
Boczek wędzony kupuję w cienkich plastrach i kroję w kostkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna zupa, którą wcina nawet niejadek. Jedyny (choć bardzo uciążliwy) problem pojawia się przy gotowaniu zupy (nawet na obrocie 1) - zupa wylewa się spod koszyka. Robiłam zupę dwa razy (nigdy nie przekroczyła ona 2 litrów), a za każdym razem musiałam generalnie sprzątać wszystko wokół robota, bo wszystko było zalane.
Zupka pyszna,ja uzywam papryki wedzonej zamiast boczku.
U nas wszystkim
Zgłoszony przez Agata Michaud na sierpnia 19, 2015 at 19:49.
U nas wszystkim smakuje.
Najczęśniej groch (czy inne strączkowe) gotuję dzień wcześniej. I jednego dnia mam obiad z grochu plus coś jeszcze, a następnego zupę grochową Dodaję go pod koniec gotowania zupy. Warzywa dodaję różne, te, które mam akurat w lodówce. Czasem też suszone grzybki. Przeważnie robię bez boczku. Przyprawy albo majeranek albo orientalne typu kumin.
Pyszna zupa, będzie to mój ulubiony przepis.
Pycha! Soczewicy ani grochu moczyc nie trzeba bo i tak zostanie wszystko zmielone, tak jak w opisie w 1szym punkcie. Bedę powtarzać nie raz !
Jaki to ma być groch? Moczowy wcześniej czy taki suchy?
Super zupka.Polecam !!!
bardzo dobre
Bardzo dobra zupka
przepyszna poprostu niebo w gębie
